Skip to main content

Γνωρίζετε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να σπουδάσετε αν είστε Νέοι Αγρότες;

06 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3764/29-9-2021, στο άρθρο 7, παράγραφος 1.7 αναφέρεται ότι αποκλείονται αίτησης ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα όσοι «Είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για  κάθε σχολή.»

Είναι μια παράγραφος που σαφώς αποτρέπει να αιτηθούν ένταξης, υποψήφιοι που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος και κατά τη γνώμη μας, καλώς υπάρχει.

Ωστόσο στο άρθρο 22, που αναφέρεται πλέον στην παρακολούθηση και επίβλεψη του προγράμματος νέων αγροτών, στην παράγραφο 1.2, γ) φαίνεται ότι ο νέος γεωργός πρέπει να τηρεί την υποχρέωση του άρθρου 7, παράγραφος 1.7,  μέχρι και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Με απλά λόγια  ο ενταγμένος στο πρόγραμμα νέων αγροτών αγρότης, μέχρι και 3 ή 4 χρόνια από την ένταξη του ΔΕΝ μπορεί να σπουδάσει.

Υπάρχουν νέοι αγρότες οι οποίοι δεν ήταν σπουδαστές και περιμένουν αποτελέσματα πανελληνίων εξετάσεων (2η ή και 3η φορά), συναντούμε νέους αγρότες που θέλουν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ακόμα και νέους αγρότες που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να συμβεί, ειδικά όταν τα ιδρύματα που θέλουν αυτοί να σπουδάσουν είναι εντός της περιφέρειας δραστηριότητας τους, πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα πλέον προγράμματα δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης (π.χ. η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων).

Σε μια εποχή που η γνώση αποτελεί «πάγιο» για τη γεωργική εκμετάλλευση, είναι μάλλον άστοχο να αποκλείουμε όλους τους νέους αγρότες της χώρας μας από την εκπαίδευση, κάτι δε, που έρχεται σε αναντιστοιχία με όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που επιδοτούνται για να εκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους από προγράμματα του ΟΑΕΔ ή λοιπά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση αυτών των επιχειρήσεων οι περιπτώσεις σπουδαστών ή φοιτητών δύναται να αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις, ωστόσο αφού ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή των ΕΣΠΑ, αυτό που ενδιαφέρει τον φορέα ελέγχου (Υπουργείο Ανάπτυξης) είναι να λειτουργεί κανονικά η επιχείρηση, ενώ δεν ελέγχεται και δεν αποκλείεται τον αν κάποιος σπουδάζει ή όχι.

Ο αποκλεισμός των νέων αγροτών από την εκπαίδευση είναι μια προϋπόθεση που έρχεται από τις προκηρύξεις του παρελθόντος και έχει διατηρηθεί και στην υφιστάμενη προκήρυξη.

Το γραφείο μας έχει στείλει σχετική πρόταση, ώστε να γίνει εάν είναι δυνατό, η απαραίτητη τροποποίηση και να μην αποκλείονται από την οποιαδήποτε εκπαίδευση θέλουν τελικά να λάβουν, οι νέοι αγρότες της χώρας μας, αρκεί αυτοί τελικά να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί από το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθόλη τη διάρκεια δεσμεύσεων του εν λόγω προγράμματος.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

Διαβάστε επίσης: 

Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά, ΟΣΔΕ … Τι γίνεται;


Τελευταία άρθρα