Skip to main content

Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά, ΟΣΔΕ … Τι γίνεται;

25 Ιουνίου 2022

Δύο λόγια για τα προγράμματα και διαδικασίες που αναφέρονται στον τίτλο…

Νέοι Αγρότες

Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις 7 περιφέρειες, μεταξύ αυτών και στη περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάθεσης των επιπλέον δικαιολογητικών για όσους απαιτείται και αυτή θα ολοκληρωθεί 1 μήνα μετά την ανάρτηση των πινάκων από την κάθε περιφέρεια (στην περιφέρεια Θεσσαλίας η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται 22/7/2022).

Η παραπάνω ημερομηνία ΔΕΝ αφορά τις ενστάσεις. Οι ενστάσεις που θα γίνουν από όσους υποψηφίους έχουν κοπεί από τους αρχικούς πίνακες δικαιούχων ή εν δυνάμει δικαιούχων θα εκκινήσουν μετά την ανάρτηση της σχετικής ατομικής  απόφασης στο ΠΣΚΕ, κάτι που προς το παρόν ΔΕΝ έχει γίνει. Αφού γίνει η σχετική ανάρτηση, οι μελετητές θα έχουν περιθώριο 15 ημερών για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά.

Με το θέμα που έχει προκύψει με τα λεγόμενα «χαμηλής κάλυψης» δεν έχουμε καμιά εξέλιξη, αν και ακούγεται πως πολλοί παραγωγοί θα ακολουθήσουν πλέον τη νομική οδό, αφού πολλοί από αυτούς έχουν τεκμήρια των σχετικών καλλιεργειών, παραστατικά, σχετικές δορυφορικές εικόνες, κλπ.

Σχέδια Βελτίωσης

Οι ενταγμένοι παραγωγοί στα σχέδια του 2016 θα πρέπει, μετά από πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου να έχουν ολοκληρώσει το 20% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού που αφορά το σχέδιο βελτίωσης τους. Αν δε συμβεί αυτό, αυτοί αποκλείονται από τα σχέδια και επιστρέφουν τα χρήματα που θα έχουν λάβει μέχρι τότε.

Πολλές εταιρείες εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων – ελκυστήρων αναφέρουν αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες που έχουν γίνει, μέχρι και τι 31/8/2022, (λόγω θέρους, λόγω της οικονομικής κατάστασης, κλπ) οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί οι παραγωγοί που σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τα σχέδια βελτίωσης και να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους.

Πάντως όπως ειπώθηκε από κύκλους του ΥΠΑΑΤ, όσα χρήματα περισσέψουν δε θα καταλήξουν στους επιλαχόντες εκείνης της προκήρυξης.

Βιολογικά

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά θα έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί εδώ και καιρό, ωστόσο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πλειοψηφία των μελισσοκόμων φαίνεται πως δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα και αναζητούνται λύσεις.

ΟΣΔΕ 2022

Η διαδικασία υποβολών δηλώσεων καλλιέργειας είναι σε εξέλιξη. Το νέο σύστημα υποβολής λειτουργεί ικανοποιητικά τις απογευματινές ώρες, ενώ τις πρωινές έχει σημαντικές καθυστερήσεις. Ενώ βλέπουμε βελτιώσεις στην εφαρμογή συνολικά, το έργο καθυστερεί. Το ΟΣΔΕ επί τοις ουσίας ξεκίνησε αρχές Ιουνίου για το 2022, με μία εφαρμογή που ακόμα και σήμερα δέχεται βελτιώσεις και για αυτό έχει μείνει σχετικά πίσω στο σύνολο του. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως η περίοδος αυτή είναι πολύ απαιτητική, όσων αφορά τις αγροτικές εργασίες και κανείς δε μπορεί να το παραβλέψει αυτό. Την περίοδο αυτή κρίνεται για πολλούς παραγωγούς (αν όχι για τους περισσότερους) ο κόπος μια καλλιεργητικής χρονιάς!

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία παράταση, ενώ η διαδικασία λήψης πρωτοκόλλων και εκ των υστέρων επεξεργασία, φέτος δε θα καταστεί δυνατή όπως παλιότερα. Είναι μια δυνατότητα και πρακτική, που η νέα εφαρμογή δεν γνωρίζουμε αν θα την υποστηρίξει προς το παρόν.

Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα δοθεί παράταση, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που θα απωλέσουν ενισχύσεις αν τελικά δε συμβεί αυτό.

 

Υ.Γ.1 Συζητήσεις και αναλύσεις για όλα τα προγράμματα γίνονται στην κλειστή ομάδας της εταιρείας μας. Η ένταξη στην ομάδα για τους πελάτες της εταιρείας μας είναι δωρεάν. Όσοι ωστόσο θέλετε ενταχθείτε στο group και να μας παρακολουθείτε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφει το παρακάτω link: https://bit.ly/2XE3AaU

Υ.Γ.2 Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα κάντε κλικ εδώ: https://forms.gle/XLPcnmgEALzVLfpb6 

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα