Skip to main content

Ανησυχείτε όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το λογαριασμό σας στο Facebook, στο Insta ή στο Twitter; Αυτή είναι μια ψυχική διαταραχή!

17 Αυγούστου 2021

Ανησυχείτε όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε το λογαριασμό σας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram ή χάσατε κάποιο μήνυμα στο viber ή στο Snapchat;;

Πιστέψτε το ή όχι, αυτή είναι μια πραγματική διαταραχή. Η διαταραχή ανησυχίας των κοινωνικών μέσων είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που είναι παρόμοια με την διαταραχή του κοινωνικού άγχους. Το λένε οι ειδικοί… όχι εγώ… 

Πάμε παρακάτω;

Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές άγχους είναι οι πιο συνήθεις διαταραχές της ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όπου η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα έντονη. Φαίνεται ότι όσο περισσότερη τεχνολογία χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν το 20% των ανθρώπων με λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να περάσουν περισσότερες από τρεις ώρες χωρίς να τους ελέγχουν!

Έτσι, ποια είναι η διαταραχή ανησυχίας των κοινωνικών μέσων; 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ΔΕΝ νιώθουν νευρικότητα ή άγχος όταν ΔΕΝ είναι σε θέση να ελέγχουν τις ειδοποιήσεις τους κάθε πέντε λεπτά. Ωστόσο, για όσους έχουν διαταραχή άγχους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η μη δυνατότητα χρήση του λογαριασμού τους στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, κλπ για λίγα λεπτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό άγχος. 

Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα διαταραχής άγχους που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα παρακάτω:

 • Διακοπή συνομιλιών σε meetings ή φιλικές συναθροίσεις για να ελέγξετε τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων σας 
 • Ψέματα στους άλλους για το χρόνο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Απομόνωση από τους φίλους και την οικογένεια 
 • Ανεπιτυχής προσπάθεια μείωσης χρόνου χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες 
 • Παραμέληση εργασίας ή σχολείου για να σχολιάσει ο χρήστης στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, κλπ 
 • Αίσθηση συμπτωμάτων απομόνωσης όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα (π.χ. όταν κάποιος βρεθεί σε χώρο χωρίς ίντερνετ) 
 • Χρήση για περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, κλπ
 • “Ανάγκη” να μοιραστεί κάποιος στιγμές από τη ζωή του με άλλους στα Social Media
 • Ανάγκη να έχει κάποιος το τηλέφωνό δίπλα του για 24 ώρες την ημέρα ώστε να είναι μόνιμα συνδεδεμένος στα Social Media
 • Έντονη νευρικότητα ή άγχος όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν οι ειδοποιήσεις

Περίπου το 30% αυτών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δαπανούν περισσότερο από 15 ώρες την εβδομάδα online. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητά τους να απολαμβάνουν την πραγματική ζωή. Η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να κοστίσει σχέσεις, δουλειές και εκπαίδευση εάν κάποιος σπαταλάει πολύ χρόνο online. 

Φυσικοί κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού

Η υπερβολική παραμονή σε σύνδεση (online) έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ασθένειες όπως η πίεση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα και προβλήματα στη πλάτη. Επιπλέον, ο καθιστικός τρόπος ζωής, κάτι που συμβαίνει όταν είμαστε online, μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα διατροφής, κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Θέματα ψυχικής υγείας που προκαλούνται από τον κοινωνικό εθισμό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση των Social Media προκαλεί κάτι περισσότερο από άγχος. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, διαταραχή υπερκινητικότητας, έλλειψη προσοχής (ADHD), παρορμητική διαταραχή, προβλήματα ψυχικής λειτουργίας, παράνοια και μοναξιά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις καταστάσεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από την πίεση και το άγχος να μοιραζόμαστε καταστάσεις, εικόνες και βίντεο με άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι που έχουν εμμονές και άγχος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκρίνουν τη ζωή τους με τους άλλους που βλέπουν στα αντίστοιχα μέσα  (Facebook, Instagram, κλπ). 

Αρκετοί, αλλά σίγουρα όχι οι περισσότεροι είναι αυτοί που βλέπουν ότι κάποια/ος στο Facebook που έχει εξαιρετική δουλειά, εξαιρετική/ό σύζυγο, όμορφο σπίτι και αισθάνονται θετικά γι 'αυτούς. Είναι όμως και πολλοί (και μάλλον είναι αρκετοί αυτοί) που αισθάνονται ζήλια, κατάθλιψη ή σε ακραίες περιπτώσεις αισθάνονται αυτοκτονικά για τη ζωή τους, αν δεν είναι τόσο "τέλειοι" όσο αυτοί που βλέπουν στα Social Media.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν νιώθουμε ότι είμαστε ένας από αυτούς που έχουν ψύχωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Καταρχήν, συνειδητοποιήστε ότι πολλοί άνθρωποι που δημοσιεύουν όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα στο Facebook έχουν μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι μας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις περισσότερες των περιπτώσεων βάζουμε μόνο τις όμορφες στιγμές-εικόνες. Αν η ζωή σας δεν είναι τόσο φοβερή όσο μερικοί άνθρωποι που βλέπετε στο Facebook, δεν έγινε και κάτι και τελικά δε θα κερδίσετε και τίποτα απλώς παρατηρώντας την «καταπληκτική ζωή» των άλλων. Πρέπει να βγείτε και να απολαύσετε την πραγματική σας ζωή, όχι την "ζωή" στα Social Media, επειδή για κανέναν η ζωή στα Social Media ΔΕΝ είναι μια πραγματική ζωή. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε αυτό τότε απλά πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό.

Ακόμα και εμείς που ασχολούμαστε με την επαγγελματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή "disconnect" για να επανέλθουμε στη δουλειά μας πιο αποδοτικά.

Υ.Γ. Στα κινητά σας (των τελευταίων 2-3 ετών) υπάρχει η λειτουργία προσήλωσης … αυτή ουσιαστικά μετατρέπει το κινητό σας από κινητό υπολογιστή… σε… τηλέφωνο, αποκλείοντας τις ειδοποιήσεις όλων αυτών των «ενοχλητικών» εφαρμογών! Ενεργοποιήστε την που και που και απολαύστε τη ζωή! Προσωπικά το κάνω συχνά!

Διακοπές, καραντίνα μερικές μέρες... και χρόνος για γράψιμο... 

Ένα χόμπι είναι και αυτό... 

Με στοιχεία από το "American Design Drafting Association".  

 

Περουλάκης Γιάννης

 


Τελευταία άρθρα