Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία;
23 Ιανουαρίου 2024
Στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, ο πρωτογενής τομέας, που περιλαμβάνει κυρίως τη γεωργία και την κτηνοτροφία, μεταμορφώνεται ραγδαία και θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη μεταμόρφωση η εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Τι βλέπουμε και τι θα μπορούσαμε να δούμε στο άμεσο μέλλον από την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης;
1. Έξυπνη Γεωργία:
- Ανάλυση Δεδομένων Καλλιέργειας: Η AI μπορεί να αναλύει μεγάλα σετ δεδομένων από δορυφορικές εικόνες και αισθητήρες στο έδαφος για να προβλέψει τις καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας, τον ιδανικό χρόνο σποράς και την αποδοτικότερη χρήση πόρων όπως είναι το νερό, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, κ.λπ..
- Αυτοματοποιημένα Συστήματα Άρδευσης: Η AI επιτρέπει την ακριβή διαχείριση του νερού, μειώνοντας τη σπατάλη και ταυτόχρονα βελτιστοποιώντας την απόδοση των καλλιεργειών.
2. Στην Κτηνοτροφία:
- Υγεία και Ευζωία Ζώων: Συστήματα AI μπορούν να παρακολουθούν συνεχώς την υγεία των ζώων, ανιχνεύοντας πρώιμα σημάδια ασθενειών ή στρες, ώστε ο κτηνοτρόφος να βελτιστοποιήσει τη διατροφή των ζώων του και να προλάβει λοιπές δυσμενείς συνέπειες.
- Αυτοματοποιημένη Φροντίδα: Ρομποτικά συστήματα μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα όπως το καθάρισμα και το τάισμα, μειώνοντας την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία. Ειδικά στις μέρες μας που η ανθρώπινη εργασία είναι δυσεύρετη ή πολύ ακριβή, τέτοιες λύσεις εξετάζονται όλο και πιο σοβαρά.
3. Αειφορία και Περιβαλλοντική Προστασία:
- Βελτιωμένη Διαχείριση Πόρων: Η χρήση AI στην ανάλυση δεδομένων βοηθά στη μείωση της υπερκατανάλωσης φυσικών πόρων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση αυτού του αποτυπώματος και στη μείωση του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
- Πρόληψη Επιβλαβών Επιπτώσεων: Αυτοματοποιημένα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση και την αποφυγή περιβαλλοντικών απειλών, όπως η διάβρωση του εδάφους ή η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων.
4. Αυξημένη Παραγωγικότητα και Οικονομική Αποδοτικότητα:
- Μείωση Κόστους και Χρόνου: Η εφαρμογή της AI στον πρωτογενή τομέα συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω μπορεί τελικά να μειώσει σημαντικά το κόστος και τον χρόνο παραγωγής, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.
- Προσαρμογή σε Μεταβαλλόμενες Συνθήκες: Η AI βοηθά ήδη τους γεωργούς να προσαρμόζονται γρήγορα σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Όσο εξελίσσονται οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν ΑΙ τόσο πιο ακριβή θα είναι τα εξαγόμενα δεδομένα και επομένως τόσο πιο ασφαλής θα είναι η προσαρμογή των αγροτών στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Κλείνοντας θα μπορούσε να πει κανείς πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναδειχθεί σε καίριο εργαλείο για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας