Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται έως και 7 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς!
28 Νοεμβρίου 2023
Οι τιμές για τα αυγά, το βούτυρο, τις πατάτες και το ελαιόλαδο αυξάνονται συνεχώς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Μετά από τις σημαντικές ανατιμήσεις το 2022, κυρίως λόγου του πολέμου που έφερε ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας και κατά συνέπεια στο κόστος παραγωγής τελικών και ενδιάμεσων προϊόντων, οι τιμές των τροφίμων στην ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται και το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα:
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές ήταν ήδη 11% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι τιμές κατέγραψαν, επίσης, απότομη αύξηση.
Οι τιμές της πατάτας ήταν επίσης σε εντυπωσιακή άνοδο: από τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές για τις πατάτες αυξήθηκαν κατά 53% τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από κορύφωση τον Ιούνιο του 2023 (+60%).
Όσον αφορά τις τιμές των αυγών, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές των αυγών σταθεροποιήθηκαν τα 2 πρώτα τρίμηνα του 2023 και παρουσίασαν κάποια μείωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
Οι τιμές του βουτύρου εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Οι τιμές του βουτύρου κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο, το βούτυρο ήταν 27% πιο ακριβό από τον Ιανουάριο του 2021.
Η σύγκριση των τιμών των τροφίμων με τους ευρωπαϊκούς μισθούς δείχνει ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονταν έως και επτά φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς.
Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 11% στην ΕΕ και 10% στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε τεράστια άνοδο στα κέρδη στον αγροτικό τομέα. Κέρδη που δυστυχώς ΔΕΝ επωμίστηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ανά την Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, από τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνει κανείς πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εργάζονται για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες της οικογένειας τους.
Ωστόσο οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, μάλλον αδικαιολόγητα, και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την άνοδο, η οποία πλέον είναι εξαντλητική για τα πορτοφόλια των καταναλωτών.
Στην Ελλάδα δε, που οι μισθοί βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τους μισθούς των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών, οι αυξήσεις αυτές «πονάνε» ακόμα περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές.
Η πολιτική ηγεσία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει την πραγματική αιτία του πληθωρισμού στα τρόφιμα… και ίσως κάποια στιγμή φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών.
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας