Skip to main content

Και αν εγκαταλείψουν οι καταναλωτές το ελαιόλαδο;

09 Νοεμβρίου 2023

Μπορεί η τιμή του λαδιού να ανεβαίνει ραγδαία... τι θα γίνει όμως αν «ξεχάσουν» το ελαιόλαδο οι καταναλωτές;

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι μια σημαντική οικονομική πρόκληση που μπορεί να έχει ευρύτερες και μακροχρόνιες επιπτώσεις. Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε πώς η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης του και παγίωση αυτής της κατάστασης και ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες.

Επιπτώσεις στην κατανάλωση

Όταν η τιμή του ελαιόλαδου αυξάνεται ραγδαία, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωσή του και ιδιαίτερα αυτοί που ζουν σε «φτωχές» περιοχές ή χώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό συστατικό της κουζίνας σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη χώρα μας, και η αύξηση της τιμής του μπορεί να αυξήσει το κόστος διατροφής των οικογενειών αλλά και των τροφίμων γενικότερα, όπου αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσο προϊόν. Για λόγους οικονομίας λοιπόν, οι οικογένειες μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικά λάδια, μείγματα λαδιών ή τρόπους μαγειρέματος που χρησιμοποιούν λιγότερο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να μειώσουν τη ζήτηση. Αν αυτή η μείωση ζήτησης τους ελαιόλαδου παγιωθεί, μακροχρόνια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τιμή του, παρά τις σημερινές θεαματικές αυξήσεις.

Επιπτώσεις στη γεωργία

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι θετική για τους ελαιοπαραγωγούς (αν και τις περισσότερες φορές την μεγάλη αύξηση τιμών την καρπώνονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα αλλά και τα τελικά σημεία πώλησης) και αυξάνει τα έσοδά τους. Ωστόσο, αν η κατανάλωση ελαιόλαδου συνεχίσει να μειώνεται μακροχρόνια λόγω υψηλών τιμών, αυτό θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης ελιάς για παραγωγή λαδιού και να επηρεάσει τελικά τους αγρότες και το εισόδημα τους που εξαρτάται από αυτήν την καλλιέργεια. Και να σημειωθεί εδώ πως η καλλιέργεια της ελιάς για παραγωγή λαδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας συνολικότερα.

Επιπτώσεις στην εξωτερική εμπορία

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μπορεί να επηρεάσει τις χώρες που εξάγουν ελαιόλαδο. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Εάν οι τιμές είναι υψηλές, μπορεί να μειώσουν τις εξαγωγές των χωρών αυτών, επηρεάζοντας το εμπορικό ισοζύγιο και τα έσοδά τους από τις εξαγωγές συνολικά.

Συμπερασματικά, η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μπορεί να έχει ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από ό,τι φαίνεται αρχικά. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τιμή του ελαιόλαδου και να αναζητούμε τρόπους για να διατηρήσουμε την οικονομική προσιτότητά του από τους καταναλωτές προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία βραχυχρόνια αλλά κυρίως μακροχρόνια… γιατί αν οι καταναλωτές «συνηθίσουν» να μην τρώνε λάδι... αυτό δύσκολα αλλάζει μετά... Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται απίθανό κάτι τέτοιο... ωστόσο τίποτα δεν είναι αδύνατο να συμβεί στην οικονομία...

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα