Skip to main content

Πλημμύρες και καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα γεωργικών εκτάσεων στη Θεσσαλία!

06 Σεπτεμβρίου 2023

Οι καταστροφικές βροχές πλήττουν από χθες τη Θεσσαλία.

Η πόλη του Βόλου και πολλά χωριά της Μαγνησίας (όπως Άη Γιάννης, Μηλίνα, Χόρτο, κλπ) συνεχίζουν να δοκιμάζονται έντονα, με καταστροφές σε επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους και εκεί έχουν εστιάσει τα ΜΜΕ. Οι άνθρωποι εκεί χρήζουν άμεσης βοήθειας όπως φαίνεται από τις εικόνες που μεταφέρονται.

Ωστόσο, εκτός των άλλων, έχουν πλημμυρίσει πολλές χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης σε όλες της περιφερειακές ενότητες Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα) με ιδιαίτερη ένταση στις κοινότητες μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών μεταξύ Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ αντίστοιχα γεωργικές αποθήκες με προϊόντα έχουν πλημμυρίσει με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα γεωργικά προϊόντα και τα εφόδια που μπορεί να ήταν εντός αυτών. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ενώ πολλές κατοικίες στα χωριά αυτά έχουν πλημμυρίσει επίσης.

Μετά τις φωτιές, πήραν σειρά οι πλημμύρες. Το όλο θέμα πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΑ και αυτό πρέπει να γίνει συνολικά. Είναι αδύνατον να «περπατηθούν» όλες αυτές οι περιοχές. Δορυφορικές εικόνες ή ακόμα και εικόνες με drones ίσως θα μπορούσαν να δώσουν γρήγορη απεικόνιση των προβλημάτων και ίσως όσο το δυνατόν ταχύτερες αποζημιώσεις.

Οι καταστροφές αυτές είναι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς για πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών και κτηνοτρόφων και σίγουρα πολλοί από αυτούς θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όλο αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τιμές πολλών γεωργικών προϊόντωναφού μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές περιοχές της χώρας «χτυπήθηκε» έντονα από την κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα με έντονες βροχοπτώσεις σε όλο το νομό. Σήμερα το πρωί εκτός από την πόλη του Βόλου, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και στην Καρδίτσα με μήνυμα που ήχησε στα κινητά μας από το 112.

Ελπίζω σε γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων και υπομονή.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα