Skip to main content

Πώς ο τουρισμός συνδέεται με τη γεωργία;

10 Οκτωβρίου 2023

Η γεωργία και ο τουρισμός δεν είναι απλά δύο ανεξάρτητοι τομείς που συνυπάρχουν στην Ελλάδα.

Αντίθετα, είναι δύο δραστηριότητες που συνδέονται άμεσα και που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στη χώρα μας δε, ο πρώτος τροφοδοτεί τον δεύτερο τομέα και αντίστροφα. Πολλά γεωργικά προϊόντα καταλήγουν σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες των γεωργικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν και η τουριστική δραστηριότητα στη χώρα μας είναι σε ένταση. Η γεωργία προσφέρει πολλά προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον τουριστικό τομέα. Η παραγωγή τοπικών, φρέσκων και υψηλής ποιότητας τροφίμων ενισχύει την εμπειρία των τουριστών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ελληνική γαστρονομία.

Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα που συνδέει την γεωργία και τον τουρισμό, είναι ο αγροτουρισμός. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά, τη γεωργική δραστηριότητα και τις παραδοσιακές πρακτικές, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην τοπική οικονομία.

Κάποια παραδείγματα αγροτουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ήδη είναι τα παρακάτω:

1. Αγρόκτημα με ελαιώνες: Ένα ελαιοτριβείο που έχει μετατραπεί σε ένα μικρό ξενοδοχείο, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν για την παραγωγή ελαιόλαδου και να δοκιμάσουν φρέσκο ελαιόλαδο.

2. Οινοποιείο: Ένα οινοποιείο που προσφέρει ξεναγήσεις στους αμπελώνες, γευσιγνωσία κρασιών και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την παραγωγή κρασιού.

3. Βιολογικά πιστοποιημένο αγρόκτημα: Βιολογικά πιστοποιημένο αγρόκτημα που προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, τα οποία εστιάζουν στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

4. Τυροκομείο – Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ένα αγρόκτημα που παράγει τοπικά τυριά, γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέροντας γευσιγνωσίες και μαθήματα μαγειρικής με τα προϊόντα τους.

5. Μελισσοκομείο: Αυτή η επιχείρηση μελισσοκομίας προσφέρει εκπαιδευτικές επισκέψεις για να μάθουν οι επισκέπτες τη διαδικασία παραγωγής μελιού, ενώ επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να αγοράσουν φρέσκο μέλι.

6. Αγρόκτημα που ασχολείται με την παραγωγή φρούτων και λαχανικών: Εδώ, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την εμπειρία της άμεσης συγκομιδής φρούτων και λαχανικών από τον κήπο, βιώνοντας την εμπειρία άμεσα στον αγρό.

7. Αγροτουριστικό Ξενοδοχείο: Αυτό το ξενοδοχείο προσφέρει μια απόδραση από την πόλη, με δυνατότητα διαμονής σε ένα παραδοσιακό αγροτικό περιβάλλον. Το ξενοδοχείο προσφέρει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ιππασία, παραδοσιακή μαγειρική, δραστηριότητες στους αγρούς.

Ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Η κεντρική ιδέα του αγροτουρισμού είναι να προωθηθεί η διασύνδεση των επισκεπτών με τη γη, τη φύση, και τα τοπικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η αειφόρος ανάπτυξη και η διατήρηση των αγροτικών περιοχών.

Από την παραπάνω ανάλυση, γίνεται σαφές ότι η γεωργία και ο τουρισμός συνδέονται άμεσα. Οι δυναμική αυτής της σχέσης είναι ζωτικής σημασίας για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της τουριστικής βιομηχανίας. Ας αξιοποιήσουμε το μέλλον αυτής της δυναμικής σχέσης, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ γεωργίας και τουρισμού.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα