Η καθυστέρηση του ΟΣΔΕ 2023 δημιουργεί πρόβλημα στη ρευστότητα των αγροτών;
02 Ιουνίου 2023
Οι δηλώσεις καλλιέργειας μέσω των οποίων πληρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των κοινοτικών αγροτικών ενισχύσεων (περίπου 1,9 δισ. ετησίως) δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα προηγούμενα έτη, τον Μάιο του εκάστοτε έτους, δινόταν η πρώτη παράταση για να οριστικοποιηθούν και να κλείσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ). Φέτος, πλησιάζουμε στον Ιούνιο και ακόμα είμαστε σε αναμονή εκκίνησης της διαδικασίας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερώσεις, ωστόσο το σύστημα παραμένει κλειστό.
Η καθυστέρηση οφείλετε κυρίως στην αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από 1/1/2023 και των προϋποθέσεων που απορρέουν από την εφαρμογή αυτής. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι σε διαδικασία έκδοσης αποφάσεων ώστε να εκκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων, ωστόσο είμαστε ακόμα σε αναμονή.
Το θέμα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η καθυστέρηση εκκίνησης της διαδικασίας σύνταξης των δηλώσεων καλλιεργειών είναι, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη ρευστότητα στις «τσέπες» γεωργών και κτηνοτρόφων σε μια εποχή που αυτοί έχουν καλλιεργήσει με αυξημένο κόστος παραγωγής και όπως φαίνεται οι τιμές των προϊόντων τους για το 2023 ΔΕ θα είναι ανάλογες του κόστους αυτού.
Επίσης, πολλές τράπεζες συνδέουν την πίστωση που θα δώσουν στους αγρότες μέσω της «κάρτας αγρότη» με τη δήλωση καλλιέργειας τους και τις ενισχύσεις που αναγράφονται τελικά σε αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία σύνταξης. Φέτος, όλοι οι παραγωγοί θα δουν να αναγράφονται τα οριστικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης στη δήλωση καλλιέργειας τους (ΟΣΔΕ) προς το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί η εκ νέου κατανομή αυτών, για το σύνολο των αγροτών, για την υφιστάμενη ΚΑΠ.
Φυσικά, οι τράπεζες έχουν προβλέψει τρόπους για να καλύψουν τους πελάτες τους, ωστόσο τα ποσά αυτά δε θα είναι ανάλογα των προηγουμένων ετών (κατά πάσα πιθανότητα το όριο πίστωσης θα είναι ποσοστό του ποσού των προηγούμενων ετών) και αυτό θα συμβεί γιατί δε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το 2023.
Για παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζονται περισσότερο οι αγρότες, δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορίου της «κάρτας αγρότη» με υπολογισμό του ως ποσοστό επί της Βασικής Ενίσχυσης του 2022, ειδικά για όσους έκαναν χρήση της Κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, κατά το προηγούμενο έτος.
Όμως, για όσους αγρότες δεν έκαναν χρήση της Κάρτας Αγρότη το 2022, η Τράπεζα Πειραιώς θα δέχεται και νέα αιτήματα για Κάρτα του Αγρότη με την προσκόμιση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2023 και μόλις είναι δυνατή η ολοκλήρωση της υποβολής της. Αυτό σημαίνει πως αυτοί, θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία της συγκεκριμένης τράπεζας προς τα τέλη του έτους, αν όχι από τις αρχές του επόμενου.
Αναμένουμε πάντως εντός των επόμενων εβδομάδων να εκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας αγροτών. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν όλα πάνε καλά, δύο τουλάχιστον μήνες αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας