Skip to main content

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Άλλαξε, προβληματίζει … ξαναμοιράζει την «τράπουλα»…

11 Μαϊος 2023

Το 2023 είναι το πρώτο έτος εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από φέτος και μέχρι το 2027, από τον Πυλώνα Ι, κάθε χρόνο διατίθεται και ΘΑ διατίθεται για άμεσες ενισχύσεις, το ποσό των 1,9 δισ. Ευρώ,

ενώ με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην ΚΑΠ, το 25% των πόρων (γύρω στα 460 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να οδηγείται προς το καθεστώς των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes). Τα οικολογικά σχήματα αναφέρονται και πληρώνουν τελικά δράσεις με τις οποίες ενισχύεται περισσότερο η προστασία του περιβάλλοντος.

Τόσα χρήματα περίπου μοιράζονταν κάθε χρόνο και στην προηγούμενη ΚΑΠ, ωστόσο οι προϋποθέσεις για να λάβουν τις ενισχύσεις τους οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας ήταν σαφώς λιγότερες σε σχέση με αυτές που τίθενται από το 2023 έως και 2027 με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027.

Τα 1,9δις Ευρώ είναι όντως πολλά, όμως με τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται, ιδιαίτερα από την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, οδηγείτε η ελληνική γεωργία σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, περισσότερο οικολογικό, ωστόσο λιγότερο παραγωγικό. Αλήθεια είναι μια σωστή στρατηγική επιλογή η μείωση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυτή τη στιγμή, όταν η διατροφική επάρκεια είναι ανάμεσα στα πρώτα θέματα παγκοσμίως; Να τονίσουμε εδώ πως η στροφή σε περισσότερο «οικολογικές» παραγωγές δεν είναι ελληνική επιλογή, αλλά Ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννάται στις μέρες μας και συζητιέται πολλοί από αγρότες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι αν και κατά πόσο είναι έτοιμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αλλαγές αυτές. Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές αποφάσεις για το πως θα μοιραστούν τα χρήματα στα οικολογικά σχήματα (τα 460 εκατ. € που αναφέραμε παραπάνω) ενώ εκτός των εφαρμοστικών θα πρέπει να δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα για να γίνουν οι προβλεπόμενες καταχωρήσεις που θα προκύψουν από τις εφαρμοστικές, ώστε να πληρωθούν τελικά οι αγρότες. Εκτός των άλλων δεν έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα καταχώρησης για την ενιαία αίτηση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από το οποίο και θα πληρωθούν περίπου 1,5 δις για το 2023…

 Όπως καταλαβαίνει κανείς, έχουμε μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι και αναμένουμε τις όποιες εξελίξεις (εν μέσω εκλογών… επανεκλογών… κλπ).

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται μάλλον δύσκολος για τους αγρότες. Παρά τις όσες πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, οι περισσότεροι από αυτούς παραμένουν ανενημέρωτοι. Δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο πολύ  αλλάζουν οι όροι του «παιχνιδιού», ώστε να μπορούν αυτοί να εισπράττουν τις επιδοτήσεις που μέχρι το 2022 εισέπρατταν …

Πάντως, φαντάζει πιο πιθανό από ποτέ, να δούμε τους αγρότες στους δρόμους τον χειμώνα, με μαζικές κινητοποιήσεις (μαζικότερες από αυτές των τελευταίων ετών) όταν και θα γίνουν οι πληρωμές των ευρωπαϊκών ενισχύσεων (συνήθως γίνονται το Νοέμβριο – Δεκέμβριο κάθε έτους) και θα καταλάβουν οι περισσότεροι, ότι οι αλλαγές αυτές έχουν θα έχουν επηρεάσει σημαντικά την «τσέπη» τους.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα