Skip to main content

Και τώρα; Σχέδια Βελτίωσης;

26 Φεβρουαρίου 2023

Σε λίγες μέρες θα έχουμε την προκήρυξη των πολυσυζημένων  σχεδίων βελτίωσης. Ας σχολιάσουμε χαλαρά (μέρα που είναι…) την προκήρυξη που έρχεται…

Το ερώτημα είναι και παραμένει, μικρά ή μεγάλα σχέδια; Όπως φαίνεται το ανώτατο όριο επιλέξιμων δαπανών θα ανεβεί για τους περισσότερους αφού το υπουργείο προσαρμόζεται στην επιλεξιμότητα δαπανών στο πενταπλάσιο της τυπικής απόδοσης. Αν κάποιος ξεφύγει πάνω από αυτό το όριο θα χάνει πολλά μόρια, οπότε θα τίθεται κατά πάσα πιθανότητα και εκτός προγράμματος.

Τώρα αυτό αν είναι καλό ή κακό κανένας δεν ξέρει. Υπάρχει μια πιθανότητα να αυξηθεί ο επιλέξιμος προϋπολογισμός (και αν βρεθεί τρόπος να αντλήσουν πόρους από το επόμενο ΠΑΑ ???) οπότε δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι τελικά αυτοί που θα ενταχθούν σε αυτά τα πολύ ανταγωνιστικά σχέδια.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως σε κάθε προκήρυξη του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η πρόθεση επενδύσεων, σχετικές, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Βλέπετε η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τη ζήτηση τέτοιων επενδύσεων. Ωστόσο, σε αυτή την προκήρυξη, τα φωτοβολταϊκά θα είναι επιλέξιμες δαπάνες στην ίδια δράση και όχι σε ξεχωριστή όπως ήταν το 2018, με ξεχωριστούς προϋπολογισμούς τότε. Επιπλέον, φαίνεται πως θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση οι συγκεκριμένες επενδύσεις και σίγουρα θα δεσμεύσουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αφήνοντας εκτός προγράμματος, άλλους υποψηφίους που προτίθενται να επενδύσουν σε γεωργικά μηχανήματα. Αν πάντως πάμε στη λογική των προηγουμένων σχεδίων βελτίωσης και ο προϋπολογισμός μείνει ως έχει, οι εγκρίσεις δε θα ξεπεράσουν τις 2500 με 3000 αιτήσεις πανελληνίως και φυσικά θα υπάρξουν πολλές απορρίψεις αιτήσεων ένταξης στο συγκεκριμένο μέτρο.

Να μου πεις… ενδιάμεση προκήρυξη είναι, ταμείο ανάκαμψης είναι αυτό, θα βγει το 2024 ή το 2025 και άλλο πρόγραμμα, τουλάχιστον έτσι ακούγεται στα καφενεία. Ωστόσο η εμπειρία λέει, πως κάθε φορά που αλλάζει η ΚΑΠ θέλουμε ένα με δύο χρόνια να προσαρμοστούμε και να επαναπροκηρύξουμε τα συγκεκριμένα προγράμματα (ομοίως και με αυτά των νέων γεωργών). Άρα προκηρύξεις για νέους και σχέδια από το 2024 ή το 2025 και μετά.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 


Τελευταία άρθρα