Skip to main content

Από το αγρόκτημα στο τραπέζι: Έχετε ποτέ σκεφτεί το ταξίδι του…«φαγητού» σας;

12 Φεβρουαρίου 2023

Έχεις αναλογιστεί ποτέ από πού προέρχεται το φαγητό σου ή πώς καταλήγει στο πιάτο σου; Το ταξίδι του φαγητού μας από το αγρόκτημα στο τραπέζι είναι μια πολύπλοκη και συναρπαστική διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους και βήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε το ταξίδι του φαγητού μας και θα κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία της υποστήριξης της βιώσιμης γεωργίας.

 Βήμα 1ο : Καλλιέργεια και συγκομιδή

όντα τους στον έμπορο ή απευθείας στον καταναλωτή.

 Βήμα 2: Επεξεργασία και συσκευασία

Μόλις συγκομιστούν οι καλλιέργειες, μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας όπου καθαρίζονται, ταξινομούνται και συσκευάζονται για αποστολή. Στη φάση αυτή εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Μεταποιητές τροφίμων, Συσκευαστήρια, πολλοί οδηγοί φορτηγών και άλλοι. Η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της κονσερβοποίησης, της κατάψυξης ή της ξήρανσης. Η διαδικασία συσκευασίας είναι σημαντική, αφού βοηθά στην προστασία των τροφίμων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση.

 Βήμα 3: Μεταφορά και αποθήκευση

Η μεταφορά είναι ένα κρίσιμο βήμα στο «ταξίδι» του φαγητού μας. Μόλις συσκευαστούν, τα τρόφιμα φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται σε αποθήκες, κέντρα διανομής (Logistics) ή απευθείας σε παντοπωλεία και εστιατόρια. Η σωστή αποθήκευση είναι επίσης σημαντική, καθώς βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τρόφιμα μπορεί να χρειαστεί να ψύχονται ή να καταψύχονται κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση. Για το λόγο αυτό απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις από τις εταιρείες Logistics.

Βήμα 4: Αγορά και κατανάλωση

Το τελευταίο βήμα στο «ταξίδι» του φαγητού μας είναι η αγορά και τελικά η κατανάλωση αυτού. Η «αγορά» από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα αποτελείτε από πάρα πολλές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων παντοπωλείων, αγορών αγροτών και εστιατορίων και άλλες.

Εκτός των παραπάνω κλάδων δεν πρέπει να αγνοούμε όλους αυτούς που εργάζονται και για την προώθηση των τροφίμων. Διαφημιστές, γραφίστες, τυπογραφεία και πολλοί άλλοι κλάδοι.

Συμπερασματικά, το ταξίδι του φαγητού μας από το αγρόκτημα στο πιάτο μας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που για να έρθει εις πέρας απαιτεί πολλούς ανθρώπους - εργαζόμενους και βήματα. Η κατανόηση αυτού του ταξιδιού μπορεί να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των τροφίμων μας, αλλά και να καταλάβουν πολλοί πως τελικά αν δεν υπάρξει παραγωγή τροφίμου σε μια χώρα δεν πλήττονται μόνο οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας, αλλά πάρα πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, όπως προκύπτει από τα παραπάνω τέσσερα απλά βήματα που περιγράψαμε.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα