Skip to main content

Η γεωργία ακριβείας και οι γεωργικές πρακτικές βάσει δεδομένων είναι το μέλλον;

09 Φεβρουαρίου 2023

Η γεωργία ακριβείας και οι γεωργικές πρακτικές βάσει δεδομένων αλλάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαχειρίζονται τη γη και τις καλλιέργειές τους.

Αξιοποιώντας, πλέον, προηγμένες τεχνολογίες όπως η χαρτογράφηση GPS, η τηλεπισκόπηση και η ανάλυση δεδομένων, οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη φύτευση, τη λίπανση, τη διαχείριση παρασίτων, τη διαχείριση της συγκομιδής και γενικότερα να λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες που σίγουρα θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της γεωργικής εκμετάλλευσής ή της κτηνοτροφικής μονάδας τους.

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους αγρότες να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των εισροών τους, να μειώσουν τα απόβλητα και να βελτιώσουν τις αποδόσεις των εκμεταλλεύσεων τους γενικότερα. Επιπλέον, η γεωργία ακριβείας παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τις ασθένειες των καλλιεργειών, την ποιότητα του εδάφους και άλλους σημαντικούς παράγοντες, επιτρέποντας στους αγρότες να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων που μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την κερδοφορία των εργασιών τους.

 Με τη χρήση τεχνικών γεωργίας ακριβείας, οι αγρότες μπορούν επίσης να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, να ελαχιστοποιήσουν την υποβάθμιση του εδάφους και να εξοικονομήσουν πόρους όπως είναι το νερό και τα λιπάσματα. Με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αυξανόμενη διαθεσιμότητα δεδομένων, η γεωργία ακριβείας και οι γεωργικές πρακτικές που βασίζονται σε δεδομένα θα διαδραματίσουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον της γεωργίας, βοηθώντας τους αγρότες να καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερες εισροές, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων τους.

Η γεωργία ακριβείας έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν οι αγρότες τις καλλιέργειες τους, από τη φύτευση έως τη συγκομιδή, παρέχοντας στους αγρότες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες των χωραφιών τους, χρησιμοποιώντας προηγμένους αισθητήρες και εργαλεία ανάλυσης δεδομένων.

Η γεωργία ακριβείας μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακρίβεια των προβλέψεων απόδοσης καλλιεργειών, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εμπορία των τελικών προϊόντων τους.

Επιπλέον, η γεωργία ακριβείας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των γεωργικών εργασιών, μειώνοντας την ανάγκη για χειρωνακτική εργασία αυξάνοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια των εργασιών αγρού. Μη ξεχνάμε πως τα εργατικά χέρια (ιδιαίτερα σε χειρωνακτικές εργασίες), λείπουν από παντού… και χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα ανεύρεσης εργατών γης γίνεται όλο και πιο σύνθετο.

Σε «εποχές» επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης… η επένδυση σε εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει προσεκτικά ο υποψήφιος επενδυτής…

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα