Skip to main content

Πολλά Σχέδια Βελτίωσης σε μικρές επενδύσεις ή «μεγάλα» Σχέδια σε λίγους επενδυτές; Υπάρχει περιθώριο αύξησης του προϋπολογισμού;

06 Φεβρουαρίου 2023

Πολλά Σχέδια σε μικρές επενδύσεις ή μεγάλα Σχέδια σε λίγους επενδυτές Το παραπάνω δίλημμα φαίνεται πως βασανίζει εδώ και καιρό τους αρμοδίους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και όχι άδικα.

Όχι άδικα, γιατί τα 230 εκ ευρώ δεν είναι αρκετά για να καλύψουν μεγάλο αριθμό «μεγάλων» σχεδίων βελτίωσης. Στην προδημοσίευση δε, το ΥΠΑΑΤ επιχείρησε να βάλει κάποιους «κόφτες», ωστόσο υπάρχουν πιέσεις από την ίδια την αγορά για αναίρεση αυτών. Από την άλλη τα γεωργικά μηχανήματα, στην πλειοψηφία αυτών, έχουν ανατιμολογηθεί προς τα πάνω αρκετά, σε σχέση με τις τιμές του 2018. Η κρίση covid, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι οι βασικότερες αιτίες. Να επισημάνουμε εδώ πως η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης του 2018 είχε ξεπεράσει τα 600 εκ ευρώ με τις υπερ-δεσμεύσεις, εν τούτοις και το 2018 είχαμε ένα ποσοστό επιλαχόντων που τελικά δεν εγκρίθηκαν.

Αν λοιπόν πάμε στη λογική των προηγουμένων σχεδίων βελτίωσης και ο προϋπολογισμός μείνει ως έχει, οι εγκρίσεις δε θα ξεπεράσουν τις 2500 με 3000 αιτήσεις πανελληνίως και φυσικά θα υπάρξουν πολλές απορρίψεις αιτήσεων ένταξης στο συγκεκριμένο μέτρο.

Από την άλλη αν μπει ένας «κόφτης» σε διάφορες επενδύσεις ο αριθμός των εγκρίσεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, φημολογείται πως υπάρχει η πιθανότητα αύξησης του προϋπολογισμού, για το συγκεκριμένο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης, από κονδύλια που θα περισσέψουν από το ταμείο ανάκαμψης και αφορούν τον αγροτικό τομέα και αυτά ακούγεται πως ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ προς το παρόν. Μια τέτοια αύξηση του προϋπολογισμού είναι φυσικό πως θα άλλαζε όλη τη δομή της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα