Skip to main content

10 Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αγρότης – επιχειρηματίας

31 Ιανουαρίου 2023

Κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία ή κτηνοτροφία είναι τα παρακάτω:

  1. Γνώση της οικονομικής κατάστασης στη γεωργία ή κτηνοτροφία και τεχνικών της καλλιέργειας ή εκτροφής με την οποία θες να ασχοληθείς
  2. Κατανόηση της ζήτησης και της προσφοράς της αγοράς σε σχέση με τα προϊόντα που σκοπεύεις να παράγεις
  3. Δεξιότητες οικονομικής διαχείρισης. Η γεωργική εκμετάλλευση ή η κτηνοτροφική μονάδα είναι μια επιχείρηση με πολλά ρίσκα και αστάθμητους παράγοντες
  4. Βασικές ικανότητες δικτύωσης και μάρκετινγκ. Οι καιροί αλλάζουν, οι απαιτήσεις της αγοράς μετασχηματίζονται.
  5. Ικανότητες για την αποδοχή της καινοτομίας, εφαρμογή αυτής και γρήγορη προσαρμογής στις αλλαγές. Ο αγροτικός τομέας αν και παρουσιάζεται ως μια απλή μονότονη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία… ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ είναι. Χρειάζεται επαγρύπνηση (ασθένειες, καιρός, μεταβολή στα κόστη παραγωγής, κ.λπ.) και γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές.
  6. Ισχυρή εργασιακή ηθική και αποφασιστικότητα. Ειδικά σε εποχές που το προσωπικό είναι δυσεύρετο και πολύτιμο για κάθε γεωργό ή κτηνοτρόφο.
  7. Καλές σχέσεις με προμηθευτές και πελάτες.
  8. Ενημέρωση σχετικά με κανονισμούς και πολιτικές που αφορούν την προσαρμογή του παραγωγού στη Κοινή Αγροτική Πολιτική ή και την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων από το ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης)
  9. Χρήση τεχνολογίας για αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας στην γεωργική εκμετάλλευση ή στην κτηνοτροφική μονάδα του μονάδα.
  10. Συνεχής εκπαίδευση και βελτίωση. Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Το βασικότερο από όλα τα χαρακτηριστικά πάντως είναι η υπομονή και επιμονή που πρέπει να έχει κάποιος που επιχειρεί, στον οποιοδήποτε κλάδο.

Φυσικά μπορεί κάποιος να αναφέρει πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά, ωστόσο τα παραπάνω 10 είναι ίσως τα σημαντικότερα που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματία αγρότης.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα