Skip to main content

Σχόλια για τα επόμενα σχέδια βελτίωσης – σύντομα και η προκήρυξη

02 Ιανουαρίου 2023

Με μικρές αλλαγές έρχονται τα σχέδια βελτίωσης, τα οποία μάλλον θα εκκινήσουν αυτόν τον μήνα. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμο και ενημερωμένο το Πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή προτάσεων (ΠΣΚΕ).

* Οι αλλαγές που θα δούμε σε αυτά τα σχέδια εντοπίζονται κυρίως στα μέγιστα ύψη επενδύσεων αλλά προστίθεται και η επιδότηση αγοράς γης.

* Η αγορά πρέπει να αφορά αγροτεμάχιο το οποίο είναι όμορο με ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης. Μετά την ολοκλήρωσή της το νεοαποκτηθέν αγροτεμάχιο πρέπει να κατέχεται κατά πλήρη κυριότητα. Δεν είναι επιλέξιμο το τίμημα κατά το ποσό το οποίο υπερβαίνει την αντικειμενική τιμή της περιοχής ή, εφόσον δεν υφίσταται αντικειμενική τιμή, κατά το ποσό που υπερβαίνει την εκτίμηση της Δ.Ο.Υ. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου από ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου το οποίο έχει μεταβιβαστεί στον πωλητή μετά τις 31 Αυγούστου 2022. Η δαπάνη για την αγορά γης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.

* Φαίνεται πως ΔΕΝ θα μπορούν να υποβάλλουν φάκελο, όσοι υλοποίησαν σχέδια βελτίωσης με την τελευταία προκήρυξης με εξαίρεση αυτούς θα υποβάλουν αίτηση στήριξης από τη δράση 4.1.5 στην οποία προβλέπονται αποκλειστικά επενδύσεις εγκατάστασης φυτειών και ΑΠΕ.

* Θα έχουμε ανώτατες επιλέξιμες δαπάνες για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα αλλά και παρελκομένων σε αντίθεση με την προηγούμενη προκήρυξη.

* Η μέγιστος προϋπολογισμός θα είναι δαπάνες αξίας 150.000€ και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και ως 250.000€.

* Ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης θα είναι λίγο παραπάνω από 210εκ ευρώ, ενώ αυξημένες πιθανότητες ένταξης θα έχουν οι νέοι αγρότες των 2 τελευταίων προκηρύξεων (2018 και 2021).

Για τις πιθανότητες ένταξης και τα κριτήρια καλό είναι να συνεργαστείτε με τους μελετητές σας.

Σημείωση: Όπου αναφέρονται νούμερα στο άρθρο, αναφέρονται και στην προδημοσίευση. Στην προκήρυξη ενδέχεται να δούμε μικροαλλαγές.

Καλή επιτυχία σε όσους αιτηθείτε επιδότησης!

 

Περουλάκης Ιωάννης

Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα