Σχέδια Βελτίωσης και Αγροτικά Φωτοβολταϊκά; Είναι μια ευκαιρία;
07 Νοεμβρίου 2022
Σε λίγο καιρό θα προκηρυχθούν τα σχέδια βελτίωσης (πρόγραμμα που επιδοτεί τις γεωργικές και κτηνοτροφικές επενδύσεις). Το ύψους των κονδυλίων που θα διατεθούν από κοινοτικές ενισχύσεις θα αγγίξει τα 230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή, το ύψος αυτών τον επενδύσεων θα αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αιτηθούν ενίσχυσης επενδύσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων αλλά και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μεταξύ των επενδύσεων που θα πριμοδοτούν σε βαθμολογία ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο θα είναι και τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα. Άλλωστε όπως ακούσαμε από τον πρωθυπουργό αλλά και από πολλά κυβερνητικά στελέχη, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Καταρχήν η σκέψη για επιδότηση τέτοιων επενδύσεων στη γεωργία φαίνεται πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού το κόστος ρεύματος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας έχει εκτοξευθεί. Ωστόσο, σε όσους από εμάς ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα γεννώνται κάποιες απορίες.
Καθημερινά βλέπουμε τον αγώνα όσων θέλουν σήμερα να συνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ. Γραφειοκρατία αλλά και μη διαθεσιμότητα “χώρου” στο δίκτυο. Στα τελευταία επενδυτικά σχέδια βελτίωσης δεν ήταν λίγοι αυτοί οι αγρότες που εγκρίθηκαν για να υλοποιήσουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ωστόσο δεν υλοποίησαν ποτέ τη σχετική επένδυση γιατί δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν, με κύρια αιτία την μη ύπαρξη χώρου στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, ώστε τελικά να απορροφήσει την ενέργεια αυτών των συστημάτων. Η μη υλοποίηση αυτών των επενδύσεων έφερε ως αποτέλεσμα την μη εκμετάλλευση πόρων από κοινοτικά κονδύλια, οι οποίοι και τελικά θα επιστραφούν στην κοινότητα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη χώρα μας.
Επίσης, φαίνεται πως κανείς δεν συνυπολογίζει την αγροτική γη που “χάνεται” όσο απλώνονται αυτά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι τελικά θα γίνει με τα αγροτεμάχια που έχουν εγκατασταθεί αυτά τα συστήματα μετά την απόσβεση τους, ενώ ταυτόχρονα δεν ασχολείται κανείς με την μείωση της αγροτικής παραγωγικής ικανότητας ολόκληρων περιοχών, λόγω της εξάπλωσης και κατάληψης μεγάλων αγροτικών παραγωγικών εκτάσεων από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει σε πολλές αναπτυγμένες χώρες εγκατάσταση συστημάτων, φιλικότερα προς την αγροτική παραγωγή. Αυτά ονομάζονται Agrivoltaics. Υπάρχουν εταιρείες και στη χώρα μας που μπορούν να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα. Σε αυτά θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο άρθρο… ωστόσο, μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πριμοδοτήσει περισσότερο τέτοια συστήματα, ώστε να διατηρείται σε ένα μεγάλο βαθμό και η παραγωγική ικανότητα των αγροτεμαχίων;
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας
* το άρθρο δημοσιεύθηκε στο insider.gr