Skip to main content

Το πρόβλημα των εργατών γης θα στερήσει μέρος των τροφίμων στο πιάτο μας

29 Σεπτεμβρίου 2022

Στη γεωργία έχουμε τέσσερις συντελεστές παραγωγής: 1. Το έδαφος 2. Το κεφάλαιο 3. Την εργασία και τελικά την επιχειρηματικότητα μέσω της οποίας συνδυάζουμε όλους τους παραπάνω συντελεστές παραγωγής για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Φέτος λοιπόν, εκτός των προβλημάτων στο κόστος παραγωγής, που δημιουργεί το υψηλό κόστος ενέργειας, σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε και συνεχίζει να υφίσταται αυτό, με τους εργάτες γης σε όλη τη χώρα.

Οι εργάτες γης ήταν δυσεύρετοι σε όλη την επικράτεια, αφού πολλοί από αυτούς, αλλοδαποί στην πλειοψηφία τους, είτε επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, είτε ασχολήθηκαν σε άλλους κλάδους, πιο επωφελείς για αυτούς οικονομικά (π.χ. τουρισμός).

Δημιουργήθηκαν προβλήματα με τη συγκομιδή στα αχλάδια, στα μήλα, στα πορτοκάλια, στα σπαράγγια και λοιπά κηπευτικά και φρούτα σε όλη τη χώρα. Αγρότες στη Λακωνία, Κρήτη, Θεσσαλία, Έβρο και σε πολλές άλλες γεωργικές περιοχές της χώρας, είδαμε να αφήνουν προϊόντα ασυγκόμιστα είτε γιατί δεν είχαν εργατικά χέρια για να συγκομίσουν, είτε το κόστος ξένης εργασίας ήταν πολύ υψηλό!

Αυτή την εποχή πλησιάζει και η συγκομιδή των ελαιώνων. Τα προβλήματα εργατών γης παραμένουν και η συγκομιδή της ελιάς μάλλον θα είναι δύσκολη τη φετινή χρονιά. Η προβληματική συγκομιδή θα δημιουργήσει προβλήματα σε ένα από τα σημαντικότερα εθνικά προϊόντα μας, το λάδι.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, εισερχόμαστε σε μια περίοδο με υψηλά κόστη παραγωγής που αργά ή γρήγορα θα μεταφραστούν (ή έχουν μεταφραστεί ήδη) σε υψηλές τιμές προϊόντων στο πιάτο μας.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

*δημοσιεύθηκε στο Insider.gr - 28/09/2022


Τελευταία άρθρα