Η Πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση στη γεωργία θα κάνει περιζήτητα κάποια προϊόντα του νότου;
08 Σεπτεμβρίου 2022
Σε άρθρο των Financial Times αναφέρονται τα παρακάτω και εκεί φαίνεται πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρωπαϊκή γεωργία από την ενέργεια!
Στους Financial Times αναφέρεται πως «Οι αγρότες προειδοποιούν για χειμερινές ελλείψεις τροφίμων στην Ευρώπη»!
Η Copa-Cogeca, η ένωση αγροτών της ΕΕ, και η FoodDrink Europe και η PFP, δύο από τις μεγαλύτερες ενώσεις παραγωγών τροφίμων, δήλωσαν ότι τα μέλη τους είχαν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις δραστηριότητες τους και αποτέλεσμα αυτού να μειώνουν την παραγωγή τους, ενώ ζήτησαν να εξαιρεθεί η τροφική αλυσίδα από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκά σχέδια για μερισμό της ενέργειας
Ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές θα αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές και ελλείψεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά αυτό το χειμώνα. «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε. «Κανείς δεν το είδε αυτό να έρχεται και να έχει τόσο μεγάλες συνέπειες».
Η ενέργεια χρησιμοποιείται σε όλη την παραγωγή τροφίμων από το λίπασμα μέχρι τη συγκομιδή και την ψύξη. Οι βιομηχανίες γάλακτος και αρτοποιίας επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες τιμές, εξήγησε ο Pesonen, επειδή η παστερίωση και η διαδικασία δημιουργίας γάλακτος σε σκόνη ήταν ενεργοβόρες.
Οι τιμές του βουτύρου στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 80% το έτος έως τον Ιούλιο, με το γάλα σε σκόνη να αυξάνεται περισσότερο από 50% και το βόειο κρέας 28% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο οι αγρότες επισημαίνουν ότι το κόστος αυξάνεται όλο και πιο γρήγορα.
Στην Ευρώπη, πολλοί καλλιεργητές οπωροκηπευτικών μειώνουν ήδη τις φυτεύσεις για την επόμενη συγκομιδή, με ορισμένους παραγωγούς να λένε ότι το υψηλότερο κόστος λειτουργίας των θερμοκηπίων τους, αντιστάθμισε τα χρήματα που θα μπορούσαν να βγάλουν.
Στη Σουηδία ο μεγαλύτερος παραγωγός τομάτας της χώρας, η Nordic Greens, δήλωσε ότι δεν θα φυτέψει χειμερινή καλλιέργεια επειδή δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ηλεκτρική ενέργεια. Τα θερμοκήπια στην Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο σε αξία μετά τις ΗΠΑ, σβήνουν επίσης.
Στην Ολλανδία, αναλυτές επισημαίνουν πως «Πιθανότατα δεν θα δείτε να μεγαλώνουν καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού το χειμώνα, γιατί δεν είναι οικονομικά εφικτό.»
Όσοι καλλιεργούσαν σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζουν να παράγουν μικρότερες ποσότητες, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το κόστος ενέργειας για να ψύξουν τα προϊόντα τους και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Βέλγοι καλλιεργητές μήλων που δεν θα μπορούν να συντηρήσουν τον καρπό τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο καλλιεργούν πολλά προϊόντα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια (όπως πιπεριές, αγγούρια, κλπ). Λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας το αντίστοιχο εμπορικό επιμελητήριο της χώρας δηλώνει πως η φετινή παραγωγή θα μειωθεί περισσότερο από το 50%!
Στο νότο ωστόσο, στον οποίο είμαστε και εμείς, ενώ το κόστος παραγωγής λόγω της ενέργειας έχει εκτοξευθεί φαίνεται πως είμαστε σε πλεονεκτική θέση, σε σχέση με το βορρά. Ας αναλογιστεί κανείς πόσο θα είναι το κόστος θέρμανσης ενός θερμοκηπίου στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία, το Βέλγιο, κλπ. Πόσο πιο εύκολα καλλιεργούνται υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών στο νότο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό βορά;
Το κλίμα του νότου και της χώρας μας ειδικότερα, ήταν ανέκαθεν θετικός παράγοντας ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά στην παραγωγή προϊόντων που απαιτούν θερμότερες κλιματολογικές συνθήκες το χειμώνα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό και από τα όσα διαβάσαμε παραπάνω φαίνεται πως οι τιμές των γεωργικών προϊόντων λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μειωμένης προσφοράς τους, θα εκτοξευθούν!
Μήπως είναι μια ευκαιρία για κάποιους κλάδους της Ελληνικής Γεωργίας (π.χ. κηπευτικά);
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας