Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι ΔΕ μπορώ να ζήσω;

04 Αυγούστου 2022

Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση με ένα φίλο νέο αγρότη. Εκεί μου περιέγραψε την απόφαση του να ασχοληθεί με τη γεωργία από το 2009.

Τι μου είπε λοιπόν:

«Άκουγα καθημερινά στην τηλεόραση και διάβαζα στον τύπο πως δημιουργούνται συνεχώς γεωργικές επιχειρήσεις από νέους ανθρώπους, με πτυχία, που ξαφνικά έμειναν άνεργοι. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν με τα κηπευτικά, άλλοι με τα αρωματικά φυτά, άλλοι με τα ζώα. Όλοι τους παρουσιάζονταν ως ευτυχισμένοι επιχειρηματίες που ζουν κοντά στη φύση.

Όλα αυτά λοιπόν μου ακούστηκαν, ως μια ευκαιρία να προχωρήσω και να ξεφύγω από την ανεργία.

Σε όλες τις εκπομπές που παρακολούθησα δε ρώτησε κανείς δημοσιογράφος τους νέους αγρότες:

  1. Μπορείς να ανταποκριθείς στα υψηλά ενοίκια γης;
  2. Πόσες είναι οι εισφορές που καλείσαι να πληρώσεις στον ΟΓΑ;
  3. Τα μηχανήματα πόσο σου κόστισαν;
  4. Ποιο ήταν το συνολικό ύψος επένδυσης που έκανες;
  5. Πόσο πληρώνεις τους εργάτες σου;
  6. Βρίσκεις εργάτες;

Αν ο εκάστοτε δημοσιογράφος είχε κάνει τις παραπάνω απλές ερωτήσεις τότε σίγουρα δε θα προχωρούσα.

Ένας επιχειρηματίας κάποια στιγμή με συμβούλεψε, να μην αφήσω ποτέ την επιχείρηση μου να βουλιάξει, γιατί κανείς δε θέλει να είναι πάνω σε ένα καράβι που βουλιάζει… Εκείνη τη στιγμή συμφώνησα και πίστεψα πως μοναδικός υπεύθυνος για την επιχείρηση είναι ο επιχειρηματίας και πως αν αυτή δε πάει καλά φταίει μόνο αυτός. Δυστυχώς όμως η γεωργική επιχείρηση δεν είναι ίδια με καμιά άλλη επιχείρηση. Μόνο και μόνο ο παράγοντας καιρός, αλλάζει τα πάντα… Ο καλός καιρός μπορεί να σε ανεβάσει, ο κακός καιρός μπορεί και να σε καταστρέψει. Επίσης, η γεωργική – κτηνοτροφική επιχείρηση είναι μια δουλειά χωρίς ωράριο… πρέπει να είσαι πάντα σε εγρήγορση μήπως και κάτι πάει στραβά. Ασχολείσαι με ζωντανούς οργανισμούς… και αυτό κάνει τη διαφορά. 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι επειδή στο παρελθόν δούλευα ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, πριν πάρω την απόφαση να ασχοληθώ με τη γεωργία συμβουλεύτηκα άλλους φίλους αγρότες. Δεν γνώριζα όμως κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και αυτοί που ρωτούσα ήταν ετεροεπαγγελματίες. Ο ετεροεπαγγελματίας γεωργός όμως έχει τη δουλεία του, την «καβάντζα» του, και αν κάτι πάει στραβά στην εκμετάλλευση, τότε τα η ζημιά θα καλυφθεί από την άλλη δουλειά του…. Αντίθετα με τον κύριο επάγγελμα γεωργό τα δεδομένα αλλάζουν…

Σήμερα, αν κάποιος με ρωτούσε για την προοπτική του να ασχοληθεί με την γεωργία θα τον απέτρεπα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και πρέπει να είσαι αποφασισμένος να γίνεις γεωργός και πολύ περισσότερο κτηνοτρόφος!»

Αυτά μου μετέφερε ο φίλος και τα προσυπογράφω. Η γεωργία και πολύ περισσότερο η κτηνοτροφία, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για να ασχοληθεί κάποιος εκ του μηδενός.

*το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε από τον κύριο Περουλάκη και δημοσιεύθηκε το 2015. Θεωρούμε πως παραμένει επίκαιρο. 

Καλή συνέχεια καλοκαιριού και καλές διακοπές σε όσους δεν πήγατε ακόμα.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα