Τι σημαίνει η ανάρτηση αποτελεσμάτων του προγράμματος Νέων Αγροτών; Τι γίνεται με τους επιλαχόντες;
18 Ιουνίου 2022
Χθες 17/6/2022 το ΥΠΑΑΤ ανάρτησε πίνακες αποτελεσμάτων για τις πρώτες 7 περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος).
Το link των αποτελεσμάτων θα το βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου.
Στην ανάρτηση που έγινε με τον ειδικό κωδικό αριθμό που προκύπτει από το ΠΣΕΚ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) μετά την οριστικοποίηση του φακέλου υποψηφιότητας, μπορεί ο κάθε παραγωγός να δει αν είναι δικαιούχος ή όχι, σε συνεργασία με το μελετητή του.
Εκεί λοιπόν, αναρτήθηκαν 4 κατηγορίες αποτελεσμάτων:
Α. Οι δικαιούχοι: Είναι αυτοί που εγκρίθηκαν και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια, εκτός και αν υπάρχει διαφωνία ως προς την τελική βαθμολογία
Β. Οι δικαιούχοι με υποχρέωση υποβολής επιπλέον δικαιολογητικών: Είναι αυτοί που βάσει βαθμολογίας εγκρίθηκαν, ωστόσο εκκρεμούν δικαιολογητικά τα οποία και καλούνται να προσκομίσουν σε δεύτερη φάση (τίτλοι κυριότητας, διακοπή εργασιών, κλπ)
Γ. Οι επιλαχόντες: Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν καταθέσει το φάκελο τους ορθά, ωστόσο δεν έφτασε ο προϋπολογισμός ώστε να εγκριθούν και αυτοί τελικά. Εδώ βάζουμε έναν αστερίσκο και θα επανέλθουμε στο τέλος του άρθρου.
Δ. Οι Απορριπτόμενοι: είναι αυτοί που λόγω κάποιου διασταυρωτικού ελέγχου (έχει κριθεί γεωργός από τα μητρώα προ 18μήνου, χαμηλής κάλυψης των οποίων άλλαξε η τυπική απόδοση, κλπ) δεν τηρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και έχουν δικαίωμα ένστασης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Δικαιούχοι στο 90% του προϋπολογισμού
Οι δικαιούχοι που αναρτήθηκαν στη σχετική λίστα ΔΕΝ είναι και οι οριστικοί. Η λίστα προέκυψε μετά την απορρόφηση του 90% του προϋπολογισμού. Επομένως μένει ένα 10% για να απορροφηθεί από τους δικαιούχους που θα δικαιωθούν μετά τις ενστάσεις τους και από τους επιλαχόντες που βρίσκονται κοντά στη βάση κάθε περιφέρειας.
Επίσης μετά τη διαδικασία ενστάσεων και απορρόφησης κονδυλίων από τους επιλαχόντες, ίσως περισσέψουν επιπλέον πόροι σε περιφέρειες όπου το πρόγραμμα δεν είχε ενδιαφέρον. Οι πόροι αυτοί θα μεταφερθούν σε περιφέρειες που τους έχουν ανάγκη και τελικά θα εγκριθούν και άλλοι επιλαχόντες.
Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από 1 με 1,5 μήνα αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει, όσοι χρωστούν επιπλέον δικαιολογητικά (κατηγορία Β) να τα προσκομίσουν.
Χαμηλής Κάλυψης
Είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς δικαιούχους και προέκυψε μετά την οριστική υποβολή φακέλων. Προς το παρόν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι φαίνονται απορριπτόμενοι γιατί σε ελέγχους που έγιναν μέσω τηλεπισκόπησης (όπως υποστηρίζει το ΥΠΑΑΤ) δε βρέθηκαν οι συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Για το θέμα αυτό υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις (όπως για παράδειγμα ο χρόνος λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, οι ημερομηνίες κατά τις οποίες έχουμε τηλεπισκοπική εικόνα, κ.α) και ίσως υπάρχουν εξελίξεις σε δεύτερη φάση.
Τελικό σχόλιο: Πάντως οι επιπλέον πόροι που απαιτούνται για να ενταχθεί το σύνολο των δικαιούχων ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μέχρι το… Σεπτέμβριο.
Υ.Γ.1 Συζητήσεις και αναλύσεις για όλα τα προγράμματα γίνονται στην κλειστή ομάδας της εταιρείας μας. Η ένταξη στην ομάδα για τους πελάτες της εταιρείας μας είναι δωρεάν. Όσοι ωστόσο θέλετε ενταχθείτε στο group και να μας παρακολουθείτε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφει το παρακάτω link: https://bit.ly/2XE3AaU
Υ.Γ.2 Αν ενδιαφέρεστε για σπουδές στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα κάντε κλικ εδώ: https://forms.gle/XLPcnmgEALzVLfpb6
Υ.Γ.3 Link αποτελεσμάτων από το ΥΠΑΑΤ: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/apotelesmata_neon_georgon170622.pdf
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας