Skip to main content

Το «στοίχημα» της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ για το 2022.

25 Απριλίου 2022

Το 2022 η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νέφος (Cloud) gov.gr.

 Οι πρώτες εντυπώσεις 

  1. Η πρώτη επαφή με το χρήστη δείχνει ένα πιο εύκολο περιβάλλον περιήγησης. Ωστόσο για να κάνει κάποιος τη δήλωση ΟΣΔΕ μόνος, θα πρέπει να είναι σχετικά ψηφιακά εγγράμματος και οπωσδήποτε να γνωρίζει τη νομοθεσία. Το ίδιο ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να ισχύει.
  2. Σταδιακή μεταφόρτωση δεδομένων από τη παλιά πλατφόρμα στη νέα, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Ο χρόνοι ολοκλήρωσης των δηλώσεων φαίνεται πως θα είναι και φέτος περιορισμένοι
  3. Η Ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων μέχρι στιγμής δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο κρίνεται επαρκής. Θα επανέλθουμε στη σχετική κριτική μετά και την ολοκλήρωση μεταφόρτωσης δεδομένων και όταν θα είναι συνδεδεμένοι χιλιάδες χρήστες ταυτόχρονα.
  4. Open data – ανοιχτά δεδομένα. Τα «ανοικτά» δεδομένων δίνουν την ευκαιρία σε εταιρείες λογισμικού να δημιουργήσουν λογισμικά – εργαλεία με σκοπό την προσφορά επιπλέον υπηρεσιών στον ίδιο των παραγωγό. Οι εταιρείες αυτές μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν δραστηριοποιηθεί στο γεωργικό τομέα και ήδη φαίνεται πως κάνουν τις πρώτες επαφές. Μπορεί κάποιοι να πίστεψαν ότι θα μείνουν ένας ή δύο παίκτες στο χώρο, ωστόσο στα «αυτιά» μας φτάνουν ονόματα που διαχειρίζονται έργα σε τηλεπικοινωνίες ή και ναυτιλιακές εταιρείες.
  5. Δεν γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα γίνονται διασταυρώσεις – αποσφαλματώσεις στο επίπεδο που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να αποφεύγονται λάθη που θα έχουν άμεσες συνέπειες στις πληρωμές ενισχύσεων γεωργών και κτηνοτρόφων.
  6. Εκπαίδευση προσωπικού από την αρχή. Τα περισσότερα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στα νέα δεδομένα, ωστόσο το περιβάλλον που καλείται να εκπαιδευτεί το προσωπικό δεν είναι στον «αέρα» ακόμα στο 100%.
  7. Πολλοί αναφέρουν ότι θα πέσει το κόστος υποβολής ανά δήλωση – ωστόσο μάλλον το αντίθετο θα συμβεί λόγω της εκ νέου εκπαίδευσης προσωπικού και της πιο αργής διεκπεραίωσης της δήλωσης. Πολλά δεδομένα που θα έρθουν από την παλιά εφαρμογή, ίσως χρειαστούν επεξεργασία, σίγουρα πάντως και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος όλων των δεδομένων της δήλωσης ΟΣΔΕ, από την αρχή για λόγους ασφάλειας πληρωμών (τουλάχιστον για το έτος 2022), όσο και αν μας διαβεβαιώνουν από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα μεταφορτωθούν όλα τα δεδομένα ορθά. 

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι βαδίζουμε προς το Μάιο και δεν έχει εκκινήσει ακόμα η διαδικασία πραγματικά. Διαβεβαιώσεις δίνονται από τους φορείς του ΥΠΑΑΤ, ωστόσο μένει να δούμε τις εξελίξεις και να κρίνουμε πως θα ολοκληρωθεί το έργο των δηλώσεων ΟΣΔΕ και φέτος. Εμείς όπως και να έχει θα πρέπει να διεκπεραιώσουμε το έργο.

Καλή Δύναμη σε όλους τους εμπλεκομένους και η συμβουλή μου είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί γίνεται και οι ίδιοι οι παραγωγοί φέτος, γιατί την ευθύνη των όσων δηλώνονται την έχουν οι ίδιοι τελικά.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα