Skip to main content

Η διατροφική κρίση δε θα τελειώσει πριν το 2024…

10 Απριλίου 2022

Μέχρι σήμερα διαβάζαμε για το πόσο κρατούν οι πανδημίες από αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος για να υπολογίσουμε το πότε περίπου θα ησυχάσουμε από τον Covid-19.

Κάπως έτσι μπορεί να γίνει και εκτίμηση για το πόσο μπορεί να κρατήσει μια διατροφική κρίση, όπως είναι αυτή στην οποία μπαίνουμε.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως μέχρι τα Χριστούγεννα του 2022 θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, παρόλα αυτά, τα ιστορικά δεδομένα αντίστοιχων κρίσεων τεκμηριώνουν διαφορετικά το χρόνο αποσυμπίεσης.

Σήμερα, η διατροφική κρίση φαίνεται πως βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, και μάλιστα όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, φάση λογαριθμικής ανάπτυξης, αφού είμαστε στην αρχή της και μάλλον έχει δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσει στο μέγιστο της, οπότε και θα αρχίσει η αποσυμπίεση για να έρθει η νέα ισορροπία.

Οι διατροφικές κρίσεις διαρκούν από 18 έως και 24 μήνες. Αυτό σημαίνει πως πριν το καλοκαίρι του 2024 δε θα έχουμε επανέλθει ή τουλάχιστον δε θα είμαι σε κατάσταση ισορροπίας στην αγορά. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή φυσικά, θα παίξουν η διάρκεια αλλά και η σφοδρότητα του πολέμου τόσο στο πεδίο των μαχών όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες για το αν και κατά πόσο θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τo 2007 και 2008 είχαμε μια αντίστοιχη κρίση σε εξέλιξη, η οποία και διήρκησε 18 με 24 μήνες, όταν και επανήλθε η ισορροπία.

Τι έγινε τότε;

Η «παγκόσμια επισιτιστική κρίση» του 2007-08 ήταν η κορυφή ενός παγόβουνου. Ο «πληθωρισμός τροφίμων» που έστρεψε την προσοχή του κόσμου σε αυτήν την κρίση έφερε τον διπλασιασμό των τιμών του καλαμποκιού, τις τιμές του σιταριού να αυξάνονται κατά 50 τοις εκατό και η τιμή στο ρύζι να αυξάνεται έως και 70 τοις εκατό!

Σε ένα άρθρο στον Economist με τίτλο «Το τέλος του φθηνού φαγητού», οι συντάκτες έγραψαν ότι, μέχρι το τέλος του 2007, ο δείκτης τιμών των τροφίμων έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε το 1845. Οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί 75 τοις εκατό από το 2005 και τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο, στις πενήντα τέσσερις ημέρες!

Σύμφωνα δε με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων (IFPRI), ο πληθωρισμός από την αυξανόμενη παραγωγή αγροκαυσίμων είχε οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων και της κατανάλωσης θερμίδων σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με την Υποσαχάρια Αφρική να υποφέρει περισσότερο». Τα ίδιο φαινόμενο τείνει να επαναληφθεί και το 2022…

Ταυτόχρονα, η οικονομική κερδοσκοπία το 2008 είχε επιδεινώσει το πρόβλημα, κάτι αντίστοιχο που βλέπουμε να έχει αρχίσει να συμβαίνει στις μέρες μας, όσο μειώνονται τα αποθέματα και αρχίζει να ανθίζει η μαύρη αγορά.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων τότε αλλά και τώρα σηματοδοτούν μια πιο σημαντική αλλαγή που θα οδηγήσει σε λιμούς όσο και σε εξεγέρσεις τροφίμων σε κράτη αναπτυσσόμενα.

Υπομονή και ψυχραιμία…

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

Δημοσιεύθηκε στο Larissapress.gr στις 09/04/2022


Τελευταία άρθρα