Skip to main content

Θα… «επιταχύνει» το ράλι τιμών στα σιτηρά μετά το καλοκαίρι;

07 Απριλίου 2022

Το σενάριο φαίνεται όλο και πιο πιθανό λόγω ελλείψεων εισαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος τόσο ανεβαίνουν οι τιμές και εντείνονται οι φόβοι για ελλείψεις μετά το καλοκαίρι. Μετά το καλοκαίρι όταν και θα έχει γίνει η συγκομιδή των σιτηρών εσοδείας 2022, γιατί αυτή τη στιγμή καταναλώνουμε άλευρα και σιτηρά προηγούμενής εσοδείας (2021).

Οι εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα αυξάνονται μετά το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, αν ο πόλεμος συνεχίζεται το μόνο σίγουρο είναι πως τα σιτηρά αυτά είτε δε θα παραχθούν στην Ουκρανία στις ποσότητες που παράγονταν στις προ πολέμου εποχές, είτε δε θα φτάσουν στην Ευρώπη από την Ρωσία λόγω των κυρώσεων.

Πριν από τον πόλεμο το ουκρανικό καλαμπόκι έφτανε στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης μέσω Μαύρης Θάλασσας, τώρα τα λιμάνια έχουν αποκλειστεί. Πλέον τα σιτηρά και δημητριακά των δύο χωρών αυτών ταξιδεύουν προς την Ευρώπη σιδηροδρομικώς (μέσω Ρουμανίας και Πολωνίας) σε ποσότητες υποδεκαπλάσιες σε σχέση με αυτές που ταξίδευαν παλιότερα μέσω των λιμανιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας αντιπροσωπεύει περίπου το 25% – 30% (όπως πλέον έχει «χιλιογραφτεί») του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών.

Εκτός των παραπάνω παραγόντων, δεν πρέπει να αγνοούμε στη γεωργία ποτέ και τον παράγοντα κλίμα. Φέτος, ειδικοί του χώρου αναφέρουν πως είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κάτι που ενδεχομένως θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγική ικανότητα των αγροτεμαχίων στις περιοχές αυτές με ότι συνεπάγεται για την παραγωγή σιτηρών για το 2022.

Σε νούμερα, η Ουκρανία είναι η 5η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη σε εξαγωγές σιτηρών και  προ του πολέμου εξήγαγε περισσότερους από 5 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το μήνα. Σήμερα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι ποσότητες εξαγωγής είναι υποδεκαπλάσιες και μετά βίας ταξιδεύουν από την Ουκρανία 500.000 τόνοι σιτηρών μηνιαίως.

Το κενό στην αγορά σιτηρών δημιούργησε ευκαιρίες για χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή ενώ μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται πως θα ταξιδέψει ή ταξιδεύει Αμερικάνικο καλαμπόκι προς την Ευρώπη.

Αναλυτές αναφέρουν πως παρά τις όσες ανακατατάξει γίνονται και θα γίνουν στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη σιτηρών, αν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να παραμένουν μπλοκαρισμένα τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ελλείψεις σε προϊόντα και θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά.

Επίσης, όλες αυτές οι ανακατατάξεις και οι προμήθειες εμπορευμάτων σε υψηλότερες τιμές λόγω της μειωμένης προσφοράς τους, θα πιέσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό τιμών στα τρόφιμα.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

Δημοσιεύθηκε στο Larissapress.gr στις 07/04/2022


Τελευταία άρθρα