Skip to main content

Περί επιστροφής ΕΦΚ Αγροτών…

18 Μαρτίου 2022

Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους Έλληνες παραγωγούς είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Το μέτρο αυτό θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να αυξηθεί και λίγο αν χρειαστεί.

Πως θα γίνει η κατανομή;

Η επιστροφή θα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη τρεις συντελεστές. Αυτοί οι συντελεστές θα είναι οι δηλωθείσες εκτάσεις στο ΟΣΔΕ του 2022, το είδος των καλλιεργειών που θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ του 2022 και τα τιμολόγια αγοράς του σχετικού πετρελαίου κίνησης. Τα παραπάνω καθιστούν τη σχετική πληρωμή εφικτή το φθινόπωρο, αφού ολοκληρωθούν και οι σχετικές δηλώσεις καλλιέργειας.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας μετά τις διορθώσεις ολοκληρώνονται τέλη Σεπτεμβρίου ή και το Νοέμβριο ώστε να καταστεί δυνατή η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Άρα καλώς εχόντων των πραγμάτων η πληρωμή που θα αφορά τον ΕΦΚ δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου.

Η σχετική στήριξη αναφέρεται ότι θα δοθεί στους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ελληνική πραγματικότητα

Επειδή όμως όσοι ασχολούμαστε με τις πληρωμές των αγροτών, γνωρίζουμε ότι συνήθως οι πληρωμές ενισχύσεων ή και αποζημιώσεων έχουν μικρές ή μεγαλύτερες καθυστερήσεις, φαίνεται πως οι ημερομηνία πληρωμής εντός Νοεμβρίου θα είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Απορία

Η απορία που εύλογα γεννάται είναι πως θα καλλιεργήσουν οι Έλληνες παραγωγοί από σήμερα μέχρι και το Νοέμβριο; Πως θα καλύψουν αυτά τα κόστη καυσίμων;

Καλώς ή κακώς οι αγρότες μας χρειάζονται ΑΜΕΣΗ ρευστότητα για να καλλιεργήσουν! Μέχρι το Νοέμβριο τι γίνεται;

Όταν σε όλο τον κόσμο τον κόσμο συζητάνε για τα προβλήματα της διατροφικής επάρκειας που μπορεί να δημιουργηθούν από το πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εμείς μεταθέτουμε το πρόβλημα και τις ειδικές αυτές ενισχύσεις το Νοέμβριο;

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

Υ.Γ. Αναλύσεις σχετικών θεμάτων θεμάτων γίνονται στην κλειστή μας ομάδα στο Facebook.

Πληροφορίες ένταξης: https://bit.ly/2XE3AaU


Τελευταία άρθρα