Δύο λόγια για το πρόγραμμα νέων αγροτών…

19 Δεκεμβρίου 2021

Σταδιακά ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, εκτός και αν αυτή πάρει παράταση. Φαίνεται πως οι αιτήσεις θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 19.000 μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία είχαμε προβλέψει ότι οι αιτήσεις θα είναι πολύ περισσότερες από τις 11.000 με 12.000 και έτσι και συνέβη.
 
Που θα κυμανθεί η βάση;
 
Η βάση σε κάθε περιφέρεια είναι συνάρτηση της ζήτησης που έχει το εν λόγω πρόγραμμα αλλά και των διαθέσιμων πόρων που έχουν διατεθεί από το ΥΠΑΑΤ ανά περιφερειακή ενότητα. Για παράδειγμα στην Αττική φαίνεται πως θα εγκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων σε αντίθεση με περιφέρειες που το πρόγραμμα νέων αγροτών έχει παραδοσιακά μεγάλη ζήτηση, όπως είναι και η Θεσσαλία, περιφέρειες που θα εγκριθούν μία στις δύο αιτήσεις ή και λιγότερες.
 
Γιατί έγιναν τόσες αιτήσεις;
 
Το ποσό των 35.000 έως 40.000 ευρώ που θα διατεθεί σε κάθε δικαιούχο, διόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι. Σίγουρα οι δεσμεύσεις σε αυτήν την προκήρυξη του μέτρου είναι περισσότερες, όμως το ποσό είναι άκρως δελεαστικό και έφερε περισσότερο κόσμο στα γραφεία μας, με σκοπό την υποβολή αίτησης υποψηφιότητας (και η αλήθεια είναι πως αποτρέψαμε να αιτηθούν υποψήφιοι που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις του προγράμματος στη μελλοντική κατάσταση, έως και την ολοκλήρωση αυτού). Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν έπρεπε να δοθεί αυτό το ποσό εξ’ αρχής, ωστόσο τώρα έγινε και με αυτό πορευόμαστε.
 
Γιατί ζητείται παράταση;
 
Παράταση ζητάνε πολλοί φορείς γιατί το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και η γραφειοκρατία είναι μεγάλη μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβολής. Όσοι ενδιαφερόμενοι αποφάσισαν να αιτηθούν ένταξης με την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθυστέρησαν και καθυστερούν να παραλάβουν δικαιολογητικά για τα οποία έχουν αιτηθεί προ ημερών ή και εβδομάδων. Το διάστημα το ενός μηνός ήταν σίγουρα πιεστικό και ίσως θα έπρεπε εξ’ αρχής το ΥΠΑΑΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο της δίμηνης τουλάχιστον περιόδου υποβολής, πόσο μάλλον όταν η προκήρυξη τρέχει σε μέρος πλησίον των εορτών των Χριστουγέννων. Τέλος, μια δεκαήμερη παράταση θα οδηγούσε σε μέρες εντός εορτών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Αυτά τα λίγα.
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όλες και όλους τις και τους υποψηφίους!
 
Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας
 

Τελευταία άρθρα