Skip to main content

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021, Ραντεβού το Σεπτέμβριο…

13 Ιουλίου 2021

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των περισσοτέρων μελετητών σχετικά με το αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα νέων αγροτών. Φαίνεται πως οι αιτήσεις θα είναι περισσότερες από 20.000 ανά την Ελλάδα, χωρίς ακόμα να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Όπως καταλαβαίνει κανείς το ποσό που θα χρειαστεί, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιλέξει να εγκριθούν ολοι θα είναι πολύ μεγάλο και μάλλον ακατόρθωτο να βρεθεί (με δεδομένο ότι το πριμ των 35.000€ έως 40.000€ που θα δικαιούται κάθε εγκεκριμένος).

Με απλά λόγια, δε θα εγκριθούν όλοι αυτή τη φορά, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραματικά. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο τα κριτήρια βαθμολογίας για το ερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Πριν από λίγες μέρες έληξε και η προθεσμία σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά και τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων αγροτικών ενισχύσεων. Οι περισσότεροι παραγωγοί που έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στο επερχόμενο πρόγραμμα νέων αγροτών έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες τις δηλώσεις ΟΣΔΕ πάνω στις οποίες θα “χτίσουν” οι μελετητές τους, το φάκελο υποψηφιότητας τους.

Τίτλοι ιδιοκτησίας, τόπος μόνιμης κατοικίας, κάρτα ανεργίας, πτυχία σχετικά με τη γεωργία, αλλά και πρόθεση επενδύσεων στη μελλοντική κατάσταση θα κρίνουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας και τελικά τις πιθανότητες ένταξης των υποψηφίων στο πρόγραμμα νέων αγροτών που αναμένουμε.

Όσοι λοιπόν τελείωσαν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ τους, δίνουν ραντεβού με τους μελετητές τους από Σεπτέμβριο, ίσως και λίγο πιο αργά. 

 

Καλό Καλοκαίρι!

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα