Skip to main content

Αγροτικά νέα … στα γρήγορα… (Σχ. Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες, Επιλαχόντες, ΟΠΕΚΕΠΕ)

23 Ιανουαρίου 2021

23/01/2021

Ειδήσεις στα γρήγορα:

  1. Εδώ και λίγες μέρες δε λειτουργεί η βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα τα ΚΥΔ να μη μπορούν να ενημερώσουν τους παραγωγούς για τις πληρωμές τους, αλλά ταυτόχρονα δε μπορούν να εξυπηρετήσουν και για πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ενστάσεις και λοιπές καταχωρήσεις και το σημαντικότερο είναι πως πλησιάζουν μέρες πληρωμών και αν η κατάσταση αυτή παραμείνει, σίγουρα θα καθυστερήσουν πληρωμές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
  2. Γράφτηκε πως από Σεπτέμβριο θα έχουμε ταυτόχρονες προκηρύξεις προγραμμάτων «Νέων Αγροτών» και «Σχεδίων Βελτίωσης». Για να συμβεί αυτό, ειδικά για το πρόγραμμα νέων αγροτών, θα πρέπει να εκδοθεί προδημοσίευση των προγραμμάτων αυτών εντός του επόμενου μήνα ή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, ώστε οι υποψήφιοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στις σχετικές δηλώσεις καλλιέργειας.
  3. «Αγνοείται» η προκήρυξη για «αρδευτικά» σχέδια βελτίωσης… εκτός και αν ενσωματωθούν αυτές οι επενδύσεις στα σχέδια βελτίωσης του Σεπτεμβρίου, αν και εφόσον προκηρυχθούν. Ωστόσο οι διαθέσιμοι πόροι για τη σχετική προκήρυξη μάλλον θα είναι λίγοι με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα ένταξης μικρού αριθμού δικαιούχων.
  4. Πολλοί ζητούν έγκριση όλων των επιλαχόντων των τελευταίων σχεδίων βελτίωσης. Μια άμεση έγκριση θα φέρει και γρηγορότερη απορρόφηση πόρων, μιας και αυτή παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ωστόσο αν υπάρχει πρόθεση νέας προκήρυξης, το ενδεχόμενο έγκρισης των επιλαχόντων Σχεδίων Βελτίωσης απομακρύνεται. Πρόταση έγκρισης των επιλαχόντων είχαμε γράψει από τον Απρίλιο του 2020 … https://www.peroulakis.eu/blog/agro/209-protasi-egkrisis-olon-ton-epilaxonton-sta-sxedia-veltiosis

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα