Τι γίνεται με τους Επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης;
08 Δεκεμβρίου 2020
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στις τάξεις των αγροτών για τους επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης. Ας δούμε τι συμβαίνει στην παρούσα φάση.
Οι περισσότερες περιφέρειες έχουν βγάλει και τα αποτελέσματα μετά ενστάσεων. Οπότε μπορούμε να πούμε ότι αυτά είναι και τα οριστικά. Στην πορεία αρκετοί είναι αυτοί που αποσύρθηκαν αλλά αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο φαίνεται πως το ποσοστό αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί.
Επίσης για να αποδεσμευτούν τα χρήματα από τα μη υλοποιηθέντα Σχέδια Βελτίωσης πρέπει οι παραγωγοί που δε προτίθενται να προχωρήσουν να το δηλώσουν στις ΔΑΟΚ των περιοχών τους. Αυτό δεν συμβαίνει και οι αρκετοί από αυτούς τους παραγωγούς θα εκμεταλλευτούν όλο το χρονικό περιθώριο που τους δίνει η ΚΥΑ για να υλοποιήσουν ή όχι. Αυτό σημαίνει αυτόματα πως μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον (αν υπολογίσουμε και τις παρατάσεις υλοποίησης που λογικά θα δοθούν λόγω Covid-19) θα έχει η κάθε περιφέρεια την πληροφορία για τα μη υλοποιηθέντα σχέδια βελτίωσης και επομένως θα μπορούν να επαναδιαθέσουν τα χρήματα αυτά στους επιλαχόντες αν και εφόσον υπάρχουν.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους ενταχθέντες παραγωγούς να υλοποιήσουν μέρος τους σχεδίου (υπό προϋποθέσεις). Αυτοί που θα εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή, θα δημιουργήσουν αδιάθετα ποσά τα οποία θα είναι δεσμευμένα για τις μη υλοποιηθείσες τελικά επενδύσεις. Τα αδιάθετα αυτά ποσά θα φανούν όταν οι εν λόγω παραγωγοί ολοκληρώσουν τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης τους. Χρονικά αυτό μπορεί να τοποθετηθεί από 1 έως και 3 χρόνια μετά! Όπως καταλαβαίνει κανείς στην περίπτωση αυτή, μάλλον θα μιλάμε για αδιάθετους πόρους, γιατί θα είναι μάλλον άσκοπο να επαναδιατεθούν χρήματα τότε, μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν οι παραγωγοί θα έχουν καλύψει τις ανάγκες τους με μεταχειρισμένα μάλλον μηχανήματα.
Από όλα τα παραπάνω και με τα σημερινά δεδομένα καταλαβαίνει κανείς πως σε αυτά τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης μπορεί πλέον να ενταχθούν κάποιοι ελάχιστοι επιλαχόντες ... Μαζικές εγκρίσεις μάλλον είναι δύσκολο να έχουμε έως και απίθανο.
Μόνη ελπίδα για τους επιλαχόντες μπορεί να είναι τα επιπλέον χρήματα που μπορεί να «πέσουν» στην ενδιάμεση περίοδο 2021-2023 (αν δεν έχουμε επαναπροκήρυξη του μέτρου) ή να δοθούν κάποια από τα "κορονοχρήματα" για την έγκριση περισσότερων από τα υφιστάμενα σχέδια βελτίωσης.
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος Μελετητής