Πιστοποιήσεις – Απαντήσεις σε καθημερινές ερωτήσεις…
01 Ιουνίου 2020
Παραθέτω τα συνηθέστερα ερωτήματα που καθημερινά συζητάμε στα γραφεία μας για το αν και κατά πόσο ένα προϊόν είναι απαραίτητο να πιστοποιηθεί:
Α. Είναι η πιστοποίηση ενός προϊόντος απαραίτητη για την πώληση του;
Η αλήθεια είναι πως η πιστοποίηση δε σημαίνει και κατ’ ανάγκη πώληση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν πως αν το προϊόν τους πάρει ένα πιστοποιητικό ποιότητας, θα βρουν αυτομάτως και αγοραστές. Ένα προϊόν μπορεί να πωληθεί και χωρίς πιστοποιητικό σε αγορές συμβατικών προϊόντων. Η πώληση στην περίπτωση αυτή εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις ικανότητες πώλησης του ίδιου του παραγωγού.
Β. Γιατί να πιστοποιήσω τα προϊόντα μου;
Το πιστοποιητικό αποτελεί ουσιαστικά το «διαβατήριο» για κάποιες αγορές που τα συμβατικά προϊόντα δε θα φτάσουν ποτέ.
Για παράδειγμα στη λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων ή σε μαγαζιά πώλησης βιολογικών προϊόντων δε θα μπει ποτέ ένα συμβατικό προϊόν.
Τα πιστοποιημένα προϊόντα έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες καταναλωτών πιο «ψαγμένων».
Γ. Τα πιστοποιημένα προϊόντα είναι πιο ακριβά;
Συνήθως στον τελικό καταναλωτή τα πιστοποιημένα γεωργικά προϊόντα είναι πιο ακριβά. Αυτό όμως δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι και ο παραγωγός θα πουλήσει και πιο ακριβά τα προϊόντα του.
Ο βιοπαραγωγός συνήθως απολαμβάνει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον παραγωγό συμβατικών προϊόντων. Οι αγορές όμως βιολογικών προϊόντων είναι περιορισμένες και σε περιόδους κρίσης, η κατανάλωση τέτοιων πιο ακριβών προϊόντων πέφτει.
Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με τον παραγωγό που παράγει προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO, GlobalGap, κλπ). Οι πιστοποιήσεις αυτές γίνονται, συνήθως, γιατί τις ζητούν κάποιες συγκεκριμένες αγορές του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού. Το πιστοποιητικό στην περίπτωση αυτή, συνήθως, δεν προσδίδει υψηλότερη τιμή στο προϊόν, αλλά «ανοίγει πόρτες» σε αγορές που διαφορετικά είναι αδύνατον να φτάσουν τα προϊόντα μας.
Δ. Το κόστος πιστοποίησης είναι υψηλό;
Το κόστος πιστοποίησης εξαρτάται από το είδος της πιστοποίησης, την έκταση που θα πιστοποιηθεί και τον αριθμό των καλλιεργειών που πρόκειται να πιστοποιηθούν στην εκμετάλλευση.
Πάντως όταν η πιστοποίηση είναι απαραίτητη για την πώληση και γίνεται ουσιαστική χρήση αυτής, θα έλεγα πως το κόστος είναι μικρό. Το κόστος πέφτει αρκετά όταν οι εκμεταλλεύσεις (μεμονωμένοι παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών) που πιστοποιούνται είναι μεγάλες και καλύπτουν μεγάλο αριθμό στρεμμάτων.
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ
Λάρισα, 2410-551326