Πως να ξεκινήσεις μια μικρή Αγροτική Επιχείρηση;
13 Μαϊος 2020
Ίσως αναρωτιέσαι ποιο είναι το πρώτο βήμα για την αρχή μιας μικρής αγροτικής επιχείρησης. Ίσως δεν έχεις ακόμα γη, αλλά σκέφτεσαι και σχεδιάζεις πότε θα κάνεις την πρώτη σου κίνηση.
Και το να βρεις την κατάλληλη έκταση είναι το πλέον σημαντικό σκαλοπάτι στη γεωργία, κάτι το οποίο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
Ενημερώσου για την γεωργία
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Αν είσαι νέος στη γεωργία, μάθε τα πάντα για αυτή στο διαθέσιμο χρόνο σου.
Ας είμαστε όμως και ειλικρινείς. Δε γίνεται να τα μάθεις όλα από την αρχή. Αρκετές γνώσεις αποκτώνται μέσα στα πλαίσια της δουλειάς, με τη δοκιμή, ίσως με τα λάθη, με χρονοβόρες διαδικασίες και μερικές φορές δαπανηρές. Κάτι, που είναι αναπόφευκτο όταν έχουμε να κάνουμε με τη γεωργία. Γι’ αυτό αγκάλιασε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να στερηθείς τις γνώσεις που προσφέρει! Σημασία έχει η ισορροπία σε όλα.
Το ιδανικό είναι, αν έχεις τη δυνατότητα να βρεις έναν μέντορα - κάποιον δηλαδή από τον οποίο μπορείς να μάθεις απ’ ευθείας - ίσως κοντά στη περιοχή στην οποία σκέφτεσαι να δραστηριοποιηθείς.
Σχεδιάζοντας την αγροτική επιχείρησή σου
Σημαντικό βήμα στο ξεκίνημα της επιχείρησής σου είναι να διαλέξεις ποια κατεύθυνση θα έχει.
Επιθυμείς να έχεις μια μικρής κλίμακας καλλιέργεια λαχανικών;
Σχεδιάζεις να καλλιεργήσεις χορτοδοτικά φυτά και να παρέχεις ζωοτροφές σε κτηνοτρόφους; Ίσως μια ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή μια μικρής κλίμακας επιχείρηση με ζωική και φυτική παραγωγή;
Πολύ πιθανόν, να αναρωτιέσαι, πώς να ξεκινήσεις μια αγροτουριστική επιχείρηση, που θα την επισκέπτεται κόσμος προκειμένου να δει και να συμμετέχει στην καλλιεργητική διαδικασία.
Σχεδίασε ένα επιχειρηματικό πλάνο
Αν αναρωτιέσαι αν χρειάζεσαι επιχειρηματικό πλάνο, η απάντηση είναι μία. Ναι, θα χρειαστείς επιχειρηματικό πλάνο στο ξεκίνημα της επιχείρησής σου. Γιατί με τη διαδικασία αυτή θα έχεις την ευκαιρία να εξετάσεις την αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση καθώς και οτιδήποτε αφορά τις δραστηριότητες της επιχείρησής σου, τη δομή της, τις οικονομικές ανάγκες της, τα προϊόντα της και τις διακυμάνσεις των τιμών τους.
Αυτό και το προηγούμενο βήμα αλληλοσυνδέονται στο σχεδιασμό τους. Αλλά, ας μη γελιόμαστε ,το επιχειρηματικό σχέδιο, από μόνο του αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στο ξεκίνημα της αγροτικής επιχείρησης. Εκεί καταθέτεις τα όνειρα και την έμπνευσή σου, ώστε να φτάσεις στην πραγματοποίησή τους.
Βρες επιχορήγηση και δάνεια
Είναι λογικό να μην έχεις το απαιτούμενο κεφάλαιο στην κλίμακα που το χρειάζεσαι. Μπορείς να ξεκινήσεις με λίγα. Πειραματίσου και εξέτασε την γεωργία σε μικρή κλίμακα επενδύοντας στην αγροτική σου επιχείρηση. Ωστόσο, με αυτή τη μέθοδο, ίσως χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να δεις τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς οι επενδύσεις δε θα αφορούν σημαντικά ποσά, ώστε να σπρώξουν τα προϊόντα σου στην αγορά. Επιχορηγήσεις και δάνεια, περιμένουν τους νέους αγρότες, στοχεύοντας πρώτα στην παροχή βοήθειας και έπειτα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Προγράμματα προσφέρουν επιδοτήσεις στον εξοπλισμό της επιχείρησης με κατασκευές, βοήθεια στην πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων κ.α.
Απόκτησε επιχειρηματική άδεια
Η νομοθεσία ποικίλει όσον αφορά τις απαιτήσεις εγκατάστασης μικρών γεωργικών επιχειρήσεων. Αλλά η βάση είναι η ίδια παντού: σίγουρα θα χρειαστεί να καταχωρήσεις την επωνυμία της επιχείρησής σου, να βγάλεις την επιχειρηματική άδεια, να αποκτήσεις μητρώο κοινωνικής ασφάλισης.
Η ρύθμιση των οικονομικών
Θα χρειαστεί, επιπλέον, να αποφασίσεις για τη δομή της επιχείρησής σου. Θα είναι αποκλειστική ιδιοκτησία, μια εταιρία περιορισμένης ευθύνης, ή κάτι άλλο; Επικοινωνώντας με έναν λογιστή, θα βρεις αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Ο οικονομικός σχεδιασμός θα πρέπει να είναι παρόν στο επιχειρηματικό σου πλάνο και είναι πολύ σημαντικό να θέσεις ένα σύστημα τήρησης λογιστικών βιβλίων από την έναρξη των εργασιών της αγροτικής σου επιχείρησης.
Και κάπως έτσι ξεκινάς… ο δρόμος πάντως σίγουρα δεν είναι «σπαρμένος» με ροδοπέταλα και σίγουρα θα συναντήσεις μπροστά σου πολλά προβλήματα και δυσκολίες!
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ