Δε θα εγκρίνονται όλοι ...
13 Ιουνίου 2020
Tα τελευταία χρόνια τρέχουν προκηρύξεις και όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα υπάρχουν επιλαχόντες (εκτός από απορριφθέντες).
Γιατί;
Γιατί η ζήτηση για τα προγράμματα αυτά είναι μεγάλη και οι διαθέσιμοι πόροι όλο και πιο περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Ζήτηση μεγάλη για πολλούς λόγους, εύκολο χρήμα, αφορολόγητο χρήμα, χωρίς πολλές δεσμεύσεις.
Η μεγάλη ζήτηση λοιπόν φέρνει και πολλές αιτήσεις. Οι πολλές αιτήσεις αυξάνουν τον απαιτητό προϋπολογισμό για να εγκριθούν όλοι και όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τα απαιτούμενα ποσά για να εγκριθούν όλοι, φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα μεγέθη που φυσικά δε μπορούν να καλυφθούν από τον κοινοτικό και εθνικό προϋπολογισμό (ειδικά στις μέρες μας που η εθνική συμμετοχή είναι σχεδόν αδύνατη).
Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα αντίστοιχα προγράμματα στο ΕΣΠΑ, δε θα εγκρίνονται όλοι. Θα υπάρχουν αρκετοί επιλαχόντες.
Είδαμε επιλαχόντες στο πρόγραμμα νέων αγροτών (που τελικά πέρασαν όλοι, με συνέπεια να μη μπορεί γίνει καμία άλλοι προκήρυξη για 3 έως 5 έτη μετά), επιλαχόντες στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, κτηνοτροφίας, στα σχέδια βελτίωσης.
ΔΕΝ θα εγκρίνονται όλοι δυστυχώς... για αυτό ίσως είναι απαιτητό και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος σχεδιασμός κριτηρίων ένταξης και να μην αφήνονται κάποια προγράμματα στην τύχη, να μην καταλήγουν απλώς ως εισπρακτικά προγράμματα χωρίς καμία σχεδόν δομή και στόχους.
Μέσα σε όλα αυτά αν θέλουμε να ῾βλέπουμε῾ και λίγο πιο μακριά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως οι πόροι για τέτοιου είδους προγράμματα θα είναι ακόμα πιο περιορισμένοι λόγω μείωσης του προϋπολογισμού, οπότε και οι εγκρίσεις θα είναι ακόμα λιγότερες.
Επίσης οι ανάγκες για οικονομικούς πόρους, θα κάνουν ακόμα πιο ανελαστικές και ακραίες τις αλλαγές στις τιμές σε επιδοτήσεις που συνδέονται άμεσα με το προϊόν (π.χ. συνδεδεμένες ενισχύσεις). Ένα τέτοιο παράδειγμα το συναντάμε φέτος με τις μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα που δικαιούνται ενισχύσεις σποροπαραγωγής. Εκεί συναντούμε διακυμάνσεις που στο παρελθόν δε τις βλέπαμε.
Με απλά λόγια το οικονομικό περιβάλλον των ενισχύσεων... μεταβάλλεται... και καλό είναι να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ