Μείωση Κόστους παραγωγής ή αύξηση τιμής προϊόντων;
12 Ιουνίου 2020
Πολλές φορές διαπιστώνουμε πως η αξία του τελικού προϊόντος στην αγορά είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το κόστος παραγωγής αυτού.
Συχνά πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά αξίζει να επενδύσουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής ή να προσπαθήσουμε με εναλλακτικούς τρόπους να αυξήσουμε την τελική αξία του προϊόντος στην αγορά και κατά συνέπεια την τιμή του.
Τι ορίζεται όμως ως κόστος παραγωγής και τι τιμή αγοράς προϊόντος;
Κόστος παραγωγής (γενικά) είναι τα έξοδα που έκανε η επιχείρηση μέχρι να πουληθεί το προϊόν ή η υπηρεσίας της.
Τιμή αγοράς είναι το ποσό που είναι διατεθειμένος ο αγοραστής να δώσει για να αποκτήσει ένα προϊόν ή υπηρεσία.
Τελικά τι είναι πιο εύκολο; Η μείωση του κόστους παραγωγής ή η αύξηση της αξίας του προϊόντος για τον καταναλωτή;
Δεν είναι λίγες οι αναλύσεις που έχουν γίνει που αποδεικνύουν ό,τι η μείωση του κόστους παραγωγής σε πολλά προϊόντα είναι αδύνατη ή με μεγάλη προσπάθεια μπορεί να μειωθεί σε μικρό ποσοστό, ειδικά όταν η παραγωγή των προϊόντων αυτών είναι αυστηρά συνδεδεμένη με παράγοντες κόστους που δύσκολα μεταβάλλονται. Στα γεωργικά προϊόντα τέτοιοι μπορεί να είναι η τιμή της ενέργειες, οι τιμές λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, κλπ. Αντίθετα είναι ελάχιστη η "κουβέντα" που έχει γίνει μέχρι σήμερα, ειδικά στο Γεωργικό τομέα για την αύξηση της αξίας του τελικού προϊόντος (τιμής). Έχουν γίνει αναλύσεις πολλές αλλά δυστυχώς σε θεωρητικό επίπεδο κυρίως.
Οι επιδοτήσεις είναι ένα μέσο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως σε επενδύσεις μείωσης κόστους παραγωγής στη Γεωργία. Ελάχιστες είναι οι επενδύσεις που γίνονται για την αύξηση της αξίας του τελικού προϊόντος στη συνείδηση του καταναλωτή, ιδιαίτερα στα πρωτογενή προϊόντα.
Υπηρεσίες που σχετίζονται με την αύξηση της αξίας τελικού προϊόντος είναι ελάχιστα ανεπτυγμένες στα γεωργικά προϊόντα. Μάρκετινγκ, Ανάλυση Κόστους, Τιμολόγηση και άλλες τέτοιες υπηρεσίες συνήθως δε βρίσκουν χώρο στην Ελληνική γεωργία κτηνοτροφία.
Βέβαια, όταν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και γεωργοί έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, εξαρτώνται από ολιγοπωλιακές συνήθως αγορές, το πρώτο που θέλουν τελικά, είναι πως να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους. Η αύξηση της παραγωγής έρχεται σε δεύτερο επίπεδο, ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας (παραγωγή/στρέμμα ή ζώο) σε τρίτο.
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ