Skip to main content

Αξία "δικαιωμάτων" στην επόμενη ΚΑΠ;

12 Δεκεμβρίου 2019

Πολύ κουβέντα γίνεται για το πως θα διαμορφωθούν τα δικαιώματα στην επόμενη ΚΑΠ. Η αλήθεια είναι πως η εφαρμογή μίας ακόμη σύγκλισης προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τα δικαιώματα και ποια η αξία αυτών σήμερα.

Από το παραπάνω γράφημα φαίνεται πως η χώρα μας έχει μέσο δικαίωμα περίπου 56 ευρώ ανά στρέμμα.

Αν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος μετά το 2027 διαμορφωθεί κοντά στα 25 ή 28 ευρώ, δε σημαίνει αυτό πως αυτόματα τα Ελληνικά δικαιώματα θα πέσουν στα ποσά αυτά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρξει μια σημαντική κρίση για την Ελληνική γεωργία και είναι κάτι που θεωρώ πως πολύ δύσκολα θα γίνει πράξη.

Αν επαναληφθεί το ίδιο μοντέλο σύγκλισης με την υφιστάμενη ΚΑΠ τότε θα υπάρξει πάλι ένας σχετικός "κόφτης"ο οποίος και θα καθορίζει το κατώτατο όριο πτώσης δικαιωμάτων. Στην ΚΑΠ που διανύουμε το όριο πτώσης δικαιωμάτων ήταν το 30%. Αν για παράδειγμα επαναληφθεί αυτό δικαιώματα αξίας 56 ευρώ, δε θα πέσουν ποτέ κάτω από 39 ευρώ στην ολοκλήρωση της επόμενης ΚΑΠ.

Επίσης, σε περίπτωση νέας σύγκλισης αναλόγως της αξίας δικαιωμάτων που θα έχει ο κάθε παραγωγός θα υποστεί απώλειες μικρές ή μεγάλες, ενώ θα είναι και αρκετοί παραγωγοί με χαμηλής αξίας δικαιώματα που θα δουν αυξήσεις σε αυτά.

Παρόλα αυτά είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις και αναλύσεις γιατί εκτός του μέσου όρου δικαιωμάτων η Ελληνική πλευρά έχει να υποδείξει στους εταίρους και στοιχεία που ίσως αλλάξουν τους συσχετισμούς, όπως είναι για παράδειγμα ο πολυτεμαχισμός του κλήρου, ο μικρός μέσος όρος έκτασης ανά εκμετάλλευση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι πολλές ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλλιεργούμενης γης, κλπ

Οι διαπραγματεύσεις πάντως συνεχίζονται και δε θα έχουμε σύντομα οριστικές αποφάσεις.

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326


Τελευταία άρθρα