Skip to main content

Σκέψεις: Ανεργία, μισθοί και γεωργία σε μέρες κορονοϊού...

11 Ιουνίου 2020

Σήμερα "έπεσε στα μάτια" μου ένα εντυπωσιακό γράφημα από το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο και περιγράφει την ανεργία στις ΗΠΑ από το 1967 μέχρι και σήμερα. Θα δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Είναι εντυπωσιακό να δει κανείς πως αυξήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ από την κήρυξη πτώχευσης της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers Holdings Inc. το 2008 και πως εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και διαμορφώνεται τελικά σήμερα η ανεργία από την παγκόσμια κρίση του κορονοϊού (Covid-19).

Τα νούμερα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα σίγουρα δε μπορεί να είναι τόσο υψηλά γιατί μιλάμε για άλλους πληθυσμούς, άλλα μεγέθη, ωστόσο η καμπύλη δε μας λέει κανείς πως δε θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με ότι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Στη χώρα μας πολλοί θεωρούν ότι η οικονομία μας εξαρτάται σημαντικά από τη γεωργία και πως αυτό θα συγκρατήσει κάπως τα πράγματα. Δυστυχώς αυτό δεν είναι καθόλου έτσι. Το 1970 ο πρωτογενής τομέας ήταν ο σημαντικότερος της ελληνικής οικονομίας και αντιπροσώπευε το 14% του ΑΕΠ. Από τότε πολλές κυβερνήσεις απαξίωσαν τον γεωργικό τομέα και δεν έδωσαν τη σημασία που του έπρεπε αλλά και πρέπει. Σήμερα ο πρωτογενής τομέας αποτελεί περίπου το 3,3% του ΑΕΠ μας. Δηλαδή, από τα €100 παραγωγής και εισοδήματος που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία, μόλις τα €3,30 προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα. Άρα, κάθε άλλο παρά αγροτική μπορεί να είναι μία χώρα με αυτό το μέγεθος πρωτογενή τομέα. Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας αυτός εκτός από την γεωργία και την κτηνοτροφία, περιλαμβάνει την αλιεία, την δασοκομία, κλπ.

Αντίθετα ο τουρισμός το 2018 άγγιξε το 31% (30,9% για την ακρίβεια). Ο τουρισμός είναι πασιφανές πως είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας και είναι αυτή που δυστυχώς θα πληγεί οικονομικά, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα σε αυτήν την κρίση. Όπως καταλαβαίνει κανείς αυτό το πλήγμα μπορεί να μας οδηγήσει στην εξέλιξη που έχει η καμπύλη ανεργίας των ΗΠΑ που φαίνεται στο βίντεο στο τέλος του άρθρου.

Οι Έλληνες παραγωγοί και όσοι σχετίζονται άμεσα με αυτούς μάλλον θα συνεχίσουν να εργάζονται, με σημαντικές απώλειες βέβαια, αφού θα χάσουν εγχώριες αγορές που συνδέονται με κατανάλωση τροφίμων από τους τουρίστες της χώρας μας (τροφοδοσία ξενοδοχείων, εστιατορίων, κλπ τουριστικών δομών εστίασης), ίσως χάσουν πελάτες σε προορισμούς εκτός χώρας, κλπ, όμως τελικά θα συνεχίσουν να δουλεύουν, να παράγουν και να προσφέρουν τα αγαθά τους σε εμάς, δεδομένης και της σχετικής μείωσης των εισαγωγών αλλά και της στροφής των καταναλωτών προς τα εγχώρια προϊόντα.

Οι υπόλοιποι κλάδοι και ιδιαίτερα οι σχετιζόμενοι με τον τουρισμό, φαίνεται πως θα περάσουν δύσκολες μέρες αν δε στηριχθεί αδρά η οικονομία μας αλλά και γενικότερα οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν και πλήττονται από αυτή την κρίση.

Αποτέλεσμα της μείωσης προσφοράς εργασίας θα είναι και η μείωση των μισθών (σε ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα) για όσους βέβαια συνεχίσουν να δουλεύουν. Δυστυχώς όσοι νομίζουν πως ο δημόσιος τομέας δεν εξαρτάται από τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη εκεί, κάνουν λάθος. Το παρακάτω γράφημα της μικροοικονομικής αναλύει ακριβώς τη μεταβολή των μισθών σε σχέση με την προσφορά εργασίας:

Κλείνοντας θα έλεγα πως οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες για όλους. Τα 800ρια και τα 600ρια που πληρώνονται με οποιονδήποτε τρόπο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνονται από επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά και το Ελληνικό δημόσιο όταν αυτό δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί (εξαιρώ τους ανθρώπους που δουλεύουν αυτές τις δύσκολες μέρες στην υγεία ή στην τροφοδοσία) είναι χρήματα που στοιχίζουν πολλά στην ελληνική οικονομία! Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να επιστρέφουμε τα χρήματα αυτά στην ελληνική οικονομία, αναζητώντας ελληνικά προϊόντα όπου αυτά μπορούμε να τα βρούμε, σε οποιοδήποτε ράφι, σε οποιοδήποτε κατάστημα ανοίξει αύριο, μεθαύριο.

Σίγουρα το #μένουμεσπίτι έχει αποδείξει ότι σώζει ζωές! Το #αγοράζουμεελληνικά προϊόντα όμως σήμερα αλλά και αργότερα που θα ηρεμήσουμε από την πανδημία θα προσφέρει ρευστότητα στην Ελληνική οικονομία και τελικά θα "σώσει" θέσεις εργασίας!

Δείτε και το σχετικό εντυπωσιακό γράφημα που απεικονίζει την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα:

Καλή δύναμη σε όλους!

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία, MBA
Λάρισα, 2410551326


Τελευταία άρθρα