Skip to main content

Σχέδια Βελτίωσης: που βρισκόμαστε και τι κάνουμε από εδώ και στο εξής;

11 Ιουνίου 2020

Στις περισσότερες περιφέρειες έχουν βγει τα αποτελέσματα και προς το παρόν εξελίσσεται η διαδικασία ενστάσεων. Οι καταστάσεις που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα είναι με δικαιούχους οριστικά εγκεκριμένους και όχι προσωρινούς δικαιούχους. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι έχουν δει το όνομα τους (αριθμό ΣΒΕΛ) στους εγκεκριμένους, είναι και οριστικά εγκεκριμένοι.

Μετά την αξιολόγηση των ενστάσεων θα προκύψουν και άλλοι δικαιούχοι και αυτοί θα είναι είτε αυτοί που έχουν δικαιωθεί, είτε αυτοί που θα μοιραστούν τα υπόλοιπα ποσά μετά των ενστάσεων.


Τι γίνεται μετά την έγκριση;

Καταρχήν κάθε δικαιούχος έχει καταθέσει στο επιχειρηματικό του σχέδιο τις επενδύσεις τις οποίες σκοπεύει να υλοποιήσει και με βάση αυτές θα πρέπει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο.

Ποιες υποχρεώσεις έχει ο παραγωγός σε σχέση με την εκμετάλλευση του (καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο);

Σύμφωνα με την πρόσκληση οι δικαιούχοι φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατά τη διάρκεια των μακροχρονίων υποχρεώσεων πρέπει να διατηρούν την τυπική απόδοση σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο με την τυπική απόδοση που έχει δηλωθεί στη μελλοντική κατάσταση.

Μπορεί κάποιος λοιπόν να έχει ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης με δυναμικές καλλιέργειες στην υφιστάμενη κατάσταση (το 2017), ωστόσο αν ο σχεδιασμός που έχει γίνει δεν τις προβλέπει αυτές στη μελλοντική κατάσταση, οι υποχρεώσεις του παραγωγού στην ολοκλήρωση δε θα είναι τόσο απαιτητικές σε σχέση με την ένταξη του.

Να σημειωθεί εδώ ότι η μελλοντική κατάσταση μπορεί να έχει λιγότερες απαιτήσεις από την υφιστάμενη κατάσταση και πάρα ταύτα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία του μελετητού να έχει βαθμολογηθεί θετικά η μείωση αυτή.

Λίγα λόγια για τις τροποποιήσεις

Σύμφωνα με την προκήρυξη προβλέπονται μέχρι και τρεις τροποποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Κάποιες βασικές παρατηρήσεις είναι οι παρακάτω:

1. Δε θα πρέπει η τροποποίηση να αιτείται αύξηση του προϋπολογισμού.


2. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που σαν αποτέλεσμα έχουν τη διαμόρφωση της βαθμολογίας κάτω από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα. Αυτή η παράμετρος δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν εγκριθεί με υψηλή βαθμολογία να είναι πιο ευέλικτοι. Για παράδειγμα αν η βάση είναι στο 66,5 και δικαιούχος έχει εγκριθεί με βαθμολογία 73 μόρια θα μπορεί να αιτηθεί τροποποίησης επένδυσης που θεωρείται καινοτόμα και να υλοποιήσει μια αντίστοιχη μη καινοτόμα, αφού θα αφαιρεθούν τα μόρια που αφορούν την καινοτομία (από 73 στο 68), ωστόσο αυτή δε θα πέσει κάτω από του πρώτου επιλαχόντα (π.χ. αντικατάσταση ψεκαστικού μεταβλητής δόσης με GPS από απλό ψεκαστικό ίδιας δυναμικότητας)
3. Το αίτημα τροποποίησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣΚΕ. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή το εν λόγω αίτημα, έτσι όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, υπογράφεται από το δικαιούχο ή το νόμιμο εκπρόσωπο και συνοδευόμενο από τα κατά περίπτωση σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλεται εγγράφως στην ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας/έδρας εντός πέντε εργάσιμων ήμερων.

Για τους ελκυστήρες δε θεωρούνται ουσιώδεις παρεκκλίσεις ή/και μεταβολές και συνεπώς δεν απαιτείται τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξης όταν η επένδυση υλοποιείται με διαφοροποίηση της ιπποδύναμης και με την προϋπόθεση ότι η νέα ιπποδύναμη δεν υπερβαίνει την ιπποδύναμη της σχετικής μελέτης προσδιορισμού ιπποδύναμης ελκυστήρα.

Περίοδος υλοποίησης

Αυστηρά και μέσα σε ένα έτος θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον το 20% της επένδυσης. Το σύνολο του σχεδίου βελτίωσης μπορεί να υλοποιηθεί εντός τριών ετών.

Περισσότερες λεπτομέρειες εν καιρώ... μετά την έκδοση αποφάσεων που θα αφορούν τις πληρωμές.

Τέλος ενημερώνουμε πως προς τα μέσα Μαρτίου η εταιρεία μας θα υλοποιήσει ενημερωτική συνάντηση σε αίθουσα που θα ανακοινωθεί, με θέμα τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης. Θα μπορούν να συμμετέχουν εκτός των πελατών μας, οι οποίοι εγκρίθηκαν και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326


Τελευταία άρθρα