Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;
10 Ιουνίου 2020
Η κρίση που προκαλεί ο νέος κορονοϊός (Covid-19) δεν είναι μόνο υγειονομική. Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί και μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Θα δούμε απλές οικονομικές θεωρίες να επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά, ειδικά τώρα που η κρίση δεν εκδηλώνεται σε κάποια τοπική κοινωνία, αλλά είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Για να μπορέσει κάποιος να προβλέψει τα γεωργικά προϊόντα που θα έχουν ζήτηση στη μετακορονοϊού εποχή, μπορεί να εξετάσει πως συμπεριφέρονται οι καταναλωτές τροφίμων αναλόγως του εισοδήματος τους. Το εισόδημα είναι συνήθως ο πιο βασικός συντελεστής στη μεταβολή των αγοραστικών συνηθειών.
Μετά την κρίση αυτή η παγκόσμια αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα μειωθεί δραστικά αφού το Lockdown πάγωσε τις οικονομίες των χωρών και έφερε άμεση έκρηξη ανεργίας.
Τι αγοράζουν όμως οι καταναλωτές όταν πλήττονται οικονομικά;
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε μία έρευνα που διεξήγαγε σε δείγμα 164 χωρών το Φεβρουάριο του 2017, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατέληξε πως στις χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν χαμηλά εισοδήματα, βλέπουμε έντονες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Αντίθετα σε χώρες με οικονομικά εύρωστους πολίτες δεν αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες με μικρές μεταβολές του εισοδήματος.
Στη μελέτη αυτή αποδεικνύεται πως το κρέας θεωρείται προϊόν πολυτελείας με αποτέλεσμα η μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών να προκαλεί και αντίστοιχή μείωση ή και μεγαλύτερη ακόμα στην κατανάλωση κρέατος.
Το γάλα από την άλλη θεωρείται βασικό προϊόν στη διατροφή και λίγο επηρεάζεται από τις αλλαγές στα εισοδήματα των καταναλωτών.
Στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, τα φρούτα και η κατανάλωση αυτών συνδέεται με το εισόδημα και φαίνεται πως μείωση του εισοδήματος θα προκαλέσει και μείωση κατανάλωσης των φρούτων. Αντίθετα όταν μειώνονται τα εισοδήματα αυξάνεται η κατανάλωση προϊόντων που δε θεωρούνται προϊόντα πολυτελείας όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, κλπ. Τέτοια προϊόντα μπορεί να θεωρηθούν και τα σιτηρά για την παραγωγή αλεύρων αλλά και τα δημητριακά.
Πάντως, παρά τα όσα αναφέρει η σχετική μελέτη, κατά την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και μετά από αυτή, μερικές κατηγορίες φρούτων, έστω και αν προκληθεί μείωση του εισοδήματος θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές τιμές λόγω υψηλής ζήτησης τους που συνδέεται με την αντιμετώπιση πανδημίας λόγω υψηλής διατροφικής τους αξίας (π.χ. πορτοκάλια, ακτινίδια, κλπ).
Φυσικά στη ζήτηση και στη διαμόρφωση τιμών των αγροτικών προϊόντων συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες αλλά τα περιθώρια επιρροής τους σε αυτές τις συνθήκες, φαίνεται πως μάλλον είναι μικρά σε σχέση με το συντελεστή εισόδημα.
Με βάση τα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης μήπως τα επόμενα δύο με τρία έτη, στα οποία λόγω της κρίσης θα μειωθεί το μέσο εισόδημα προς κατανάλωση σε πολλές χώρες, θα αυξηθεί η ζήτηση σε προϊόντα όπως όσπρια, ξηροί καρποί, σιτηρά, δημητριακά και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί μας να στραφούν και προς αυτές τις καλλιέργειες;
Όποιος θέλει μπορεί να βρει τη σχετική μελέτη από το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ εδώ:
https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/82545/err-225.pdf?v=0
Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία, MBA
Λάρισα, 2410551326