Σχέδια Βελτίωσης: Προσοχή στις εγκρίσεις χωρίς επενδύσεις...
10 Ιουνίου 2020
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος του χρόνου ή και αρχές του επομένου θα έχουν αναρτηθεί οι πρώτοι δικαιούχοι για τα σχέδια βελτίωσης.
Είναι σίγουρο πως αμέσως μετά θα αναρτηθεί λίστα με επιπλέον δικαιούχους, με την αξιοποίηση του πόσου της υπερδέσμευσης που ήδη έχει ζητηθεί για τα σχέδια βελτίωσης.
Είναι όμως και πολλά σχέδια βελτίωσης που τελικά δε θα υλοποιηθούν αν και θα έχουν εγκριθεί. Το δυστύχημα είναι ότι ο ακριβής αριθμός των μη υλοποιηθέντων σχεδίων θα είναι γνωστός μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και το πόσο που θα μείνει αδιάθετο δύσκολα θα αξιοποιηθεί σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης.
Οι λόγοι μη υλοποίησης τους μπορεί να είναι οι παρακάτω:
1. Είναι πολλοί αυτοί οι παραγωγοί που εξ αρχής προγραμμάτισαν μέσω των σχεδίων βελτίωσης επενδύσεις μεγάλης αξίας, που τελικά όταν έρθει η ώρα των εγκρίσεων και πρέπει να υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις θα καταλάβουν πως δε μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς είναι πέρα από τις οικονομικές τους δυνατότητες. Στην περίπτωση αυτή, οι παραγωγοί αυτοί ζητούν να πραγματοποιήσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, κάτι που όπως φαίνεται προς το παρόν δε θα είναι εφικτό σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης (αντίθετα με αυτά του 2011, που επειδή εγκρίθηκαν όλοι δόθηκαν τέτοια περιθώρια).
2. Λόγω του μεγάλου διαστήματος που μεσολάβησε από την υποβολή μέχρι και τις εγκρίσεις είναι πολλοί αυτοί που αναγκάστηκαν να αγοράσουν μεταχειρισμένα μηχανήματα και εργαλεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων τους. Οι ίδιοι συνειδητά δηλώνουν πως έστω και αν εγκριθούν στα σχέδια βελτίωσης, δεν πρόκειται να τα υλοποιήσουν.
3. Επίσης, λόγω του μεγάλου διαστήματος, πολλές εκμεταλλεύσεις άλλαξαν μορφή (πχ από αροτραίες καλλιέργειες σε δενδρώδεις και αντίστροφα). Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα αιτούμενες επενδύσεις να μη δικαιολογούνται πλέον. Αν δε δοθεί η δυνατότητα αντικατάστασης τέτοιων επενδύσεων, λόγω αλλαγής μορφής της εκμετάλλευσης, είναι σίγουρο πως η υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης για αυτούς τους παραγωγούς θα καταστεί ασύμφορη.
Όπως και στα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης, έτσι και σε αυτά εκτιμούμε ότι κάποια κονδύλια θα παραμείνουν αδιάθετα. Η διαφορά όμως σε αυτά τα σχέδια είναι ότι κάθε ευρώ είναι πολύτιμο γιατί ο προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις αιτήσεις, σε αντίθεση με την αντίστοιχή προκήρυξη του 2011 και για αυτό θα πρέπει να δοθεί ειδική μέριμνα για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστον οι περιπτώσεις μη υλοποίησης σχεδίων βελτίωσης.
Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ΜΒΑ
Λάρισα - 2410551326
www.infoagro.gr
http://www.peroulakis.eu